Tuesday, 24 April 2012

kuat menangis

everyone is aware Aryssa adelah baby yang kuat menangis. Letak je nangis. Letak je nangis. Nak berdukung je. Dia bagi gap 2 saat je. Terus nangis. Macam ni.
Letak dia atas katil.
---silent 2 saat---
nangis sikit.
kalau angkat terus senyapla.
kalau tak angkat, dalam 3 minit meraung macam kene picit.
pastu lepas 5 minit (sebab aku mandi jap. 5 minit je aku mandi. kesian kan), bila angkat je dengan sedu sedan tu susah betul nak pujuk. 

Stress aku kadang-kadang tau.

Bila lepak berborak dengan cikgu taska asuhan depan rumah aku, dia cakap bawakla jumpe sorang Ustaz kat Mahkota Cheras ni. Sebab ade sorang budak yang dia jaga tu kuat menangis sejak dari 2 bulan sampai la setahun dia jaga. Bila jumpa Ustaz bagi air doa, terus diam tak menangis sangat.

Afiz a bit reluctant nak pergi and cakap "Saya rase Aryssa ni nangis bukan sebab ade benda kacau la. Dia nangis adelah... sebab dia memang nak nangis. Sebab tak selesa. So dia nangis lah"

Tsk. Tapi FIL cakap takpela usaha je mane tau ade kesan.

Then pergi rumah ustaz ni. Ramai jugak orang datang nak berubat. Macam macam gaya ade. Yerla maybe ade penyakit yang dah usaha cara sains tak berkesan, usaha jugakla cara halus macam ni. Tapi kitorang tak tunggu lama la sebab ambil nombor awal & lagipun bawak baby dia kasi keutamaan.
Lepas dalam setengah jam, masuk bilik rawatan & Ustaz bacakan doa sambil pegang kepala Aryssa. Aryssa tidur pulak masa tu. Adelah dalam 10 minit dia baca, pastu dia cakap
"Budak ni takde ape-ape gangguan. OK je. Kalau ade gangguan or benda tumpang ke mesti dia nangis. Ni dia tak nangis."

"Abeh tu nape dia kuat nangis"

"Sawan tangis agaknye. Takpela saya bagi air harap dapatla kurangkan nangis dia tu"

Dapatla air buat mandi, buat minum, dengan aku pun kene minum sekali sebab susu badan. Masa mandi tu ustaz pesan jangan lap bagi kering, so air tu boleh meresap ke kulit dia.

Lepas tu lagi satu, dulu masa awal pregnant aku ade nazar kalau dapat baby girl adelah nak bersedekah sikit kat rumah anak yatim. Aku punyer teori maybe sebab aku belum bayar lagi nazar tu maka Aryssa ni kuat nangis. Dah 3 bulan tak pi bayar nazar lagi. So, pergila rumah anak yatim hantar barang-barang. 

Rumah anak yatim ni kat Puchong. If korang pun ade nazar or memang nak menderma, boleh la pergi sini. 
Aku dah buat 2 benda ni. Harap dengan izin Allah kuranglah masalah menangis Aryssa ni. Kalau Aryssa still nangis jugak maknanye betul la cakap Afiz. Dia memang nak nangis. Dah hobi dia nangis. Redha je la. T__T

7 comments:

kucingorengemok said...

stress kan dengar budak nangis, tapi jawapan 'dia nangis sebab dia nak nangis' adalah agak kelakar! hehehe

orang kata budak suka nangis kena di-akikah-kan cepat

PUAN SUE said...

sabar okay..kuatkan semangat..

Psyche said...

Azza, tiap baby kan unik walaupun dari emak bapak yang sama. Aryssa mungkin lebih sensitive compared to Airyll & Alyff. Baby generally memang suka dipegang/dukung sbb dia masih belum biasa dgn surrounding baru yang luas pada dia. Dulu kan duduk dalam tummy sangat comfortable rasa sangat safe. Now that dah besar sket, dah takde swaddle lagi, dia rasa takut2, sbb tu lebih selesa bila ada orang pegang dia. hehe. good luck, Aryssa! cepat2 lah biasa dengan dunia luas ni, dek...

salzahari said...

aku tahu ko punye riso..sbb aku dulu si Aliah tu aku sama2 mcm Mommy Lyna (MSK) dan Hafiynya.

actually tade pe pun,mmg ada yg jenis 'cengeng' (bhs jawa-aku pun tak sure ejaannya) dan well,bnda ni kekal le spai umur dia skrg..

so aku redho je..mmg le ada kurang seiring umurnya tapi kira,dia still jnis mudah sayu :p

takpelaa...usaha.

betul,psl nazar...aku pun ada gak nazar2 sbb aku jenis ssh lekat n selalunya aku nazar puasa sunat.tp ada le time Aliah tu aku lewat2 nazar tu sbb aku kan BF so rasa bila nak puasa tu risau susu kering smpai tertgguh2 dan pegnant balik.buat laa jgk dlm pegnant tu! :p

si adiknya Amani pulak jenis suka menduga time magrib...mmg gangguan syaitan kot.apa yg penting,kita cuba sabar jelah dan istighfar baca2 sikit time tu!

minn said...

ikut sunnah, cara ruqyah (berubat)ialah buat sendiri air yg dibaca sendiri surah2 seperti surah al fatihah, ayat qursi, 3 qul, etc. tapi konsepnya jgn percaya pada air tu, percaya pada Allah..sbb syirik is a very fine line yg kalau kita ter miss sikit je dh boleh jatuh syirik. even riak is syirik kecil. juga boleh amalkan baca " a'udzubikalimatillahi taammati min syarrima khalaq" “Aku berlindung pada kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan apa-apa yang diciptakan” kat baby. tapi kena cari ayat untuk tau bacaan yg btul..i have the booklet, insyaAllah i scan kan nnt..just sharing :) tapi baby mmg byk2 ragam kan..u go mummy!

Lin Ghazale said...

Hobi Fifi adalah menangis haha. Ko byg aku yg jaga 24/7. At least ko ada la gak pi keje tak dgr Aryssa nangis.

ajeerahredza said...

sis ... boleh tak saya mintak alamat ustaz yg sis bwk anak sis tuh ?? sbb saya nk ikhtiar utk baby saya ... baby saya pown sama mcm anak sis jugak .. plz email me the address ... nurul_zahari@flowcrete.com .. or sis boleh sms saya 017-6352724 ... tq