Friday, 23 March 2012

booster

minggu pertama kerja last week adelah sedikit stress bila tengok pengeluaran susu adelah tidak banyak. aku bawak balik 7oz - 10oz sehari, 3 x pump.

rase macam sikit sebab dulu masa Alyff beberapa bulan pertama aku boleh bawak balik 16-20oz.

dah cuba makan/minum macam macam. Tapi, aku rase one of the reason susu sikit is sebab aku selalu fikir negatif & mengeluh apsal la susu ni sikit haha (macam adik aku cakap). sepatutnya kene fikir negatif dan tak stress barulah susu pun akan keluar dengan banyak.

Ni semua pun aku amek hari-hari dengan harapan susu akan banyak.
but then thanks to Hana sebab bagi this fenugreek capsules dan nampak kesan aku leh bawak balik 12++ oz sehari. kire bertambah lah.

dan thanks to Julia for this nursing tea from Russia (jauh kau) 3 botol sekali. Minum hari2 sebab rase dia sedap. Aku kalau mende tak sedap mule la rase kureng nak minum. Tapi ni memang sedap rase dia.

Yang set Shaklee tu bukan taknak ambil yer kawan-kawan, aku dah pernah beli dan makan masa susukan Alyff dulu. Susu akan jadik pekat dan kuning tapi jadik allergic kat aku la bila ambil. Gatal-gatal satu badan. Tu yang tak ambil kali ni. Thats why aku amek Amway Nutrilite Calcium Magnesium sebab dia dah include Alfalfa dalam tu sekali.

Mulai skang kene berfikiran positif susu akan banyak so hopefully dapat fully BF Aryssa until at least 6 months.

Start next week nak try this product (harap sedap). Dan rajin makan oat dan kurma.
BTW, care to share your own tried and tested milk booster?

10 comments:

yatie chomeyl said...

i makan edameme (immature soybeans in the pod) rebus.. sedap dan alhamdulillah membantu + susu badan

Amirayu said...

milkmaid tea tu pun mmg effective... u'll see kesannya about 2-3 days after u start taking the tea... kena amik regular at least 3-5 cups per day... kalau nak tau working ke tak sampai peluh badan pun bau maple syrup

rasanya? macam green tea. kira ok la tu.

MamaAimy said...

Azza,

Nk try shaklee? org ckp bagus... tp i pun x penah cuba lg... cubalah mana tau berkesan. blh tgk kt website ni: http://www.anakkuwiraku.com

Lin said...

Aku xsuka milkmaid tea tu...rasa plik.hehe...btw azza,actually mkn apa pun sbnrnya xpe..yg penting kena rajin perah susu..bila jarang perah,susu mmg bekurang. Mmg betul teori demand vs supply..bila dh keja,kita busy dan xde masa nk perah, so mmg hasil pin bekurang..aku skrg tgh practise...everytime lps bfeed baby,aku akan perah.utk stimulate..bila kita kerap perah even kdg tu aku perah kosong je, tapi kita sbnrnya merangsang pengeluaran susu...ni advise yg aku dpt dr LC..hrp membantu.

Lin Ghazale said...

Habbatusawda concentrate. Nnt igtkan aku untuk twitpic

lailasani said...

milkmaid tea ni.. hmm.. rasanya nk kata sedap tu idaklah kot. tp ala2 English tea tanpa gula? Green tea? Bau keherbaan laa senang cite. dulu2 saya pun ambik gak. ok jugak tp kena minum sepanjang hari utk dptkan kesan yg optimum..:)

shaklee tu awak alahan dengan alfalfa kalau camtu. better ambik dengan kalsium utk gantikan dengan alfalfa tu. tp dh ambik kalsium nutrilite kan, ok laa tu..:)

yup, plg penting jgn stress, pikir positif... Sikit kita rasa tp cukup utk anak kita... itu sgt2 memadai...:)

happy breastfeeding:)

sistyah said...

azza blh try mkn betik like stgh biji 1 hr.pastu kan sebenarnya kan azza blh makan bende yg boleh menaikkan mood gembira azza.cth kan kalau azza suka sgt mkn coklat kan, makan lah coklat yg azza suka supaya mood gembira tu datang.perah susu sambil makan coklat, InsyaAllah,bila mood gembira, susu pun meriah aje nk kuar. dan boleh jugak try nih Ariffbillah Habatus Sauda. boleh tgk rupa dia kt sini: http://bocahbocahcorner.edycart.com/productdetail.php?product=1911. klu nak order bgtau yerrr.... sistyah@yahoo.com.sg.tq

noor said...

Sori nk tnya mna u dpt fenugreek tu ek..i nk la ia mmg mmbntu tmbh susu..

noor said...

Sori nk tnya mna u dpt fenugreek tu ek..i nk la ia mmg mmbntu tmbh susu..

noor said...

Sori nk tnya mna u dpt fenugreek tu ek..i nk la ia mmg mmbntu tmbh susu..