Friday, 27 January 2012

berpantang sendiri : makanan dalam pantang

ramai yang tau, phase dalam hidup yang paling aku benci adelah masa dalam pantang. masa dalam pantang bila mak dah takde. nasib ade Afiz bagi semangat. kalau tak, aku boleh meroyan kot. kalau korang sama macam aku (mak dah meninggal dunia), mesti korang rase ape yang aku rase masa dalam pantang. lain rasenye pantang bila mak takde. sebab tu aku nak bersalin normal. cepat baik, kalau bersalin csect, lagi lama nak baik, lagi tensen aku rase.

harini hari ke 16. Start minggu kedua aku dah berpantang sendiri kat rumah. Siang tinggal berdua dengan baby. Airyll & Alyff still kene hantar kat rumah in law. Nasib la baik in law tolong jagakan. Kalau tak macam mane aku nak jaga 3 orang sekali gus.

Baby kadang2 meragam malam (seldom) buat aku kadang-kadang bangun lambat gile. Bile bangun lambat, makan pun lambat. Makanya 2 kali aku sakit perut masuk angin. Sampai muntah-muntah. Tak pernah kena macam tu seumur hidup. Sakit jugak bila sakit perut kene masuk angin kan? Sampai nangis2 bila jadik macam tu startla rindu kan mak. Dulu masa pantang Airyll, tiap waktu makan mak masakkan dan hidang depan mata. Panas-panas baru pas masak. Sedihnya. Mak, rindu kat mak.

Permulaan minggu kedua, tak sangka kawan baik (@sis1511) willing nak masakkan aku 3 hari berturut2 hantar makanan kat rumah. Panas-panas. Bukan makanan aku je, siap makanan untuk anak-anak aku. Sedihnyer. Terharunya. Aku taip ni pun sambil nangis. Baiknya hati kau, tolong aku masa aku susah macam ni. Aku doakan kau dimurahkan rezeki, Tuhan je yang balas budi baik kau. (she knows who she is)

Food yang dia masak. Pastu mak Ai (@AiIhasan) masakkan ungkep untuk dinner. Terharunye. Lepas tu aku start masak sendiri semalam & kelmarin. Senang je masakan dalam pantang. Takdelah susah pun. Campak-campak jek. Tapi tu pun aku tengok buku resepi. Thanks Zam (@zam_aiza) sebab provide buku ni.

Sayur sawi putih masak air Ikan merah masak asam Tadi lagi la terharu, lepas urut, makcik yang urutkan aku tu siap masakkan makanan lunch untuk aku lagi. Kelentang kelentung kat dapur aku. Aku ingt dia masuk dapur nak amek tungku yang dia panaskan aje, sekali dia masakkan terus lunch. Mesti sebab dia tengok dah dekat kol 12 tapi dapur aku kosong lagi.Then masak nasik, and dia tengok ape yang ade dalam fridge. Then dapat parcel - nutrimeal dari Munirah (@munirah_punye) sebab dia tau macam mane aku merempan sakit perut masa perut masuk angin aritu. Thanks. Sedihnya. Nasib baik aku hidup dikalangan orang yang ambil berat. Syukur Ya Allah.

p/s tak sabar nak balik pantang kat Batu Pahat pulak hehe.

15 comments:

Farah said...

aku baca pon sedih azza..takpela semua ade hikmah ni..it makes u stronger ok..baik btul kawan2 ko tu n makcik urut tu masakkan ko lunch..die pon tak sampai hati agaknye tgk ko tak makan lg.

shakeymirza said...

sabar ye azza..sedihnye entry ni :(

amirah said...

sabar ye azza..syukur ramai yg ambil berat..nnt nak pantang ni pun nasib la ada mak mentua..sebb mak sendiri pun sakit..memang sedih kalau mak jauh wktu kita pantang.. : (

SOHO Mama said...

Azza, kuat semangat you. Sabar ya, I know this is easier said than done but Allah s.w.t tahu you boleh buat, tahu you kuat, sebab tu Dia beri you lalui ni. You will surely come out stronger..lepas2 pantang2 nanti, bila Aryssa dah pandai jalan etc, you akan teringat masa2 ni & bangga yang you berjaya lalui nya :D

Teringat jugak masa I lahirkan Zuleyka. My maid ran away around my EDD, my husband outstation, mak I sakit kaki tak boleh jalan langsung, Armand kecik lagi & nak babywearing aje kalau nak tido! Nasib baik my former maid (datang a few weeks to help out) & MIL datang. Nasib baik pakai bengkung bagai! :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sedih aku baca. aku kalo boleh x nak menyusahkan mak aku kalo ada peluang utk berpantang lagi.

salzahari said...

untung jgk ko ada peluang lg balik kg hadap abah ko..dan tumpang manje..aku lagii tade sape...so nak manja, ngade2 dgn MIL paham2 sdiri la kan?!! (dia pun dulu pantang dekat army camp lebih kurang je katanya). so nak taknak kena pandai2 jaga diri sendiri walapun sbnrnya ada part yg tak disiplin dll.

nieda said...

terharunya ada sahabat2 yg baik hati...jgn sedih2 tau

Diyana said...

azza,bertabahlah

Lin said...

sabar k..aku ni pun xtau nasib cmne..dgn laki aku tetiba kena outstation masa aku dah nak due.lagi sedih kenangkan takde sapa nk teman masa deliver+pantang nanti..harap2 baby aku boleh tunggu sampai papa dia ada baru aku besalin..

*pasal mak takde tu,bykkanla bersabar.aku sendiri dah lalui hidup tanpa mak sejak aku umur 15tahun lagi.even ada mak tiri, tak sama mcm mak kandung.aku lebih banyak berdikari since mak aku takde.alhamdulillah aku sempat belajar masak dari mak aku masa dia idup lagi seawal umur aku 11tahun.sekurang²nya dapat jugak ko merasa mak jaga masa pantang kan even sekali.*

PutriesNoora said...

ya Allah..menangis sy baca..Allah je tau perasaan sy..sy doakan segala urusan pantang akak berjalan lancar ye..amin..

mummy_adam said...

sedih nye, xdapat nak tahan dah air mata nie.. sabar ya.. semoga semua nya dipermudah kan..

schazzy said...

Azza, awak buat saya lebih appreciate apa yg mak saya buat. dia jaga saya dlm pantang utk tiga2 kali saya bersalin. tp selalu time pantang ada je yg saya gaduh2 kecik dgn mak pasal bab2 pantang n mkn2 ni.. tp saya tau niat dia baik, nak bg cepat baik tp saya rasa mcm mal saya terlampau strict. but anyway, entry Azza buat saya sedar yg saya sepatutnye lebih menghargai semua yg mak saya buat tu sbb kalau dia xder, saya pun xtau nk jaga diri sendiri esp masa 1st time tu.., apa yg mak Azza pernah buat dulu tu, mana yg Azza bole ikut, teruskanlah.. buat mana yg mampu and jgn segan mintak tolong dgn org sekeliling :) insyaAllah, all will be good :)

Oyis said...

sedihnya cerita azza. Alhamdulilah, dgn cerita azza dpt la saya tahu kekosongan dan kerinduan seorg anak dlm pantang. sket sbyk saya ada nmpk jgk di kalangan kwn2 yg bersalin di oversea ni. mmg 100% usahasama laki bini tang masak2 dan berjaga mlm, apatah kedai restoran pon x de. tu yg kalo sempat, ibu2 dari keluarga lain tolong bantu jg ibu dlm pantang tu, sbb tu je lah keluarag terdekat yg ada di bumi org. masak sup ikan pon jd lah. get well soon, and moga Allah permudahkan urusan mereka2 yg telah memudahkan urusan org lain, insya Allah..

zamnzara said...

oi....sedihnya aku baca entry ko ni!!!! glad that aku leh tlg serba skit. kalu aku tau, aku dh offer kot ko mai dok umah aku. sian ko...

Saya said...

rasa nak balik berpantnag kt ipoh awal2..aza..kite nampak mcm ikan bawal itam je yg kawan aza masak.btol ke ek?