Wednesday, 18 January 2012

the arrival - Aryssa Hazz

salam semua.

lamanye tak update blog. ni baru dapat online sementara baby tidur.

Alhamdulillah, aku dah selamat lahirkan baby girl secara normal kat HUKM khamis lepas. harini genap 7 hari. cepatla besar. tak sabar. tak tahan nak jaga baby kecil ni. ni si kecil hari ni. baru lepas mandi ngan bf.Aryssa Hazz Binti Mohd Hafidz

Proses bersalin tu memang amatla hazab ntah la rase sakit gile kali ni sampai rase serik nak beranak lagi pun ade. tapi tak tau la kalau lagi 2-3 tahun lupe dah sakit ni macam mane. haha. Tuhan je la tau sakit macam mane. Alhamdulillah gak adik aku dapat sambut baby Aryssa ni. Dia pun on call malam tu. Last minutes decision aku amek option untuk deliver kat HUKM biasa sebab adik aku willing nak sama-sama ada untuk aku go through proses delivery ni. So bukan Prof la yang conduct the delivery. Adik aku, sorang midwife & Afiz dapat experience tengok Aryssa keluar. Nantila kalau ade masa aku cerita details pasal proses bersalin kali ni.Ni masa contraction menggila. Adik aku stay in labour room skali.

Tapi Alhamdulillah, semua nurse ngan doktor HUKM adelah terbaik. Aku takde experience benda-benda yang teruk pun macam orang dok cerita-cerita pasal hospital government.Semuanya ok macam aku bersalin private lak.

So cost aku bersalin kali ni adelah paling murah.
3.28kg born on 12 Jan 2012 at 5.58am.Yey, dapat gak aku baby girl. Hehe.

Now luka dah heal. Cuma nak adapt dengan breastfeeding je. Aryssa aku top up dengan formula milk sampai hari ke 5. Pastu now dah fully bf. Tapi susu still tak melimpah ruah lagi. Macam lencun tu yang sampai basah basah baju. Aku experience macam tu masa Alyff dulu. Now macam tak basah pun, tapi okla tiap kali dia menyusu dia akan sedawa.

Bagilah aku petua hebat nak banyakkan air susu ni ye. Memang semangat nak bf ni.

Ok to be continued.

25 comments:

Lin said...

syok..dpt gak baby girl.hehe.hm..ko tak mengurut ke?aku pas urut ari ke3 terus susu banyak keluar.masa org tu urut, susu siap memancut lg.sampai bengkak la B.

amirah said...

tahniah...

zeta said...

Alhamdulillah..tahniah for the new baby girl.. :)

PutriesNoora said...

alhamdulillah..tahniah=)

Siti Fatimah said...

alhamdulillah... selamat berpantang and take care yeah and hope to see u and baby soon :D

saudah said...

Congrats Azza,

Love the name. Selamat berpantang..

myaishahhafiz said...

tahniah...
sya suka bau baby :)

Fazlinil Irma said...

alhamdulillah. tahniah azza.

amal said...

congrats! :)

nurul_7155 said...

tahniah azza,..
petua nk susu byk biasala org kate mkn lobak putih...klu doktor suggest mkn buah limau,..tp masa saya dulu saya suka mkn sayur sawi batang putih masa dlm pantang,..masak rebus air letak lada hitam,...

izariza said...

nak baby girl jugak!!! aku pon dah 2 boy ni. tahniah.

D Yatie said...

Alhamdulillah. Tahniah... :))

e.l.i.s.s.m.i.e said...

jelez. nak jugak baby ! nak baby boy ! i'm trying to conceive ! :p

zailamohamad said...

tahniah!! pengalaman bersalin anak ketiga aku pon sakit yang amat juga tapi skrg (tak sampai setahun) aku dah lupa & gatal rasa nak tambah sorang lagi..LOL

FrH said...

tahniah azza & family! comel sgt baby, simple n nice name :)

i mkn sawi putih, kompem b bengkak (kalau xmkn xberapa nak bengkak). dulu masa hadzim minum air longan pon ok jugak. masa pantang ni rajin2 pam utk bykkan susu & buat stok skali.

selamat berpantang :)

Zuhaini said...

Salam, tahniah!!!!

the key to success in breastfeeding saya rasa senang aje.
Bila baby nak, bagi aje! kalau dia tidur, and dah rasa engorge, pam. itu aje!

Oh, and ya, jangan skip meals, minum air banyak2. tu je,.

Diyana said...

tahniah aza..;)

DaZzlingLilLy said...

tahniah azza and hubby

Mommy Lyna said...

hypnobreastfeeding beb

jgn risau, aku takkan suh ko makan Shaklee hehehe.

ciketon fazya said...

Congrats beb

mama salmi said...

azza, thniah weh. pasni aku nk dptkan tips2 dr ko utk dpt bb girl plak, bole? hehe.. slmt bpantang + bf.. minda kena kuat..

MamaYatie said...

Alhamduillah..tahniah azza!!

Zety Zin said...

tahniah azza! hari tu masa bersalin anak ketiga pun sakitnya lain macam sket berbanding dua anak sebelum ni. orang kata anak ketiga memang sakit lebih sikit. entah ye entah tak :)

btw, selamat berpantang and happy bf!

nadja said...

hai congrats n alhamdulillah azza.. semuanya selamat.. seronok aku nengok.. org kata mkn jambu batu boleh bykkan susu badan.. skang nih pun saya pun dah nak masuk 3 bulan.. wish me luck..

Anita, Mummy Adzryl said...

aku anak baru sorang tapi alhamdulillah yg sorang tu la rezekinya cukup 2 years aku dapat fully bf. alhamdulillah..

aku pun xde petua sgt babe.. aku jenis go with the flow.. selagi anak aku mintak, aku sua je teks kt mulut dia.. kasi dia minum..

tapi masa pantang, aku mmg banyak makan lobak putih tu. elok utk tambah susu kan..

pastu petua kawan aku yg sampai hari ni dia amalkan, hari2 dia minum air dried longan tu.. minum panas.. and yg aku tau berkesan, makan kurma.. insya Allah badan ko pun bertenaga & susu ko melimpah ruah.. mmg sentiasa basa je baju aku masa pantang dulu. hehe.

pastu kan, ko buat urut susu babe.. makcik urut akan urut teks ko and nanti cam ala bengkak sket.. ko pump or kasi baby terus.. insya Allah..

ko jgn give up.. aku support ko all the way.. nak tau pape, tanya je k.. take care babe..

aku nak visit baby aryssa!!! :D