Monday, 14 November 2011

yuran sekolah

while watching Stacy performance on TV - Airyll said "Mama! kenape Stacy tak pakai tudung macam mama? Tak baik kan kalau girl tak pakai tudung!" yer anak. stacy tu bukan islam pun.

aku memang nak carik sekolah tadika yang islamic sket untuk airyll. sebab
1- biar dia pandai baca doa
2 - biar dia tahu solat tu wajib. biar dia belajar solat and selalu remind aku kalau lengahkan solat
3 - biar dia tahu pasal aurat
4 - sebab nak masukkan primary school sekolah cina, so asas kene kukuh

now tgh survey sekolah yang berdekatan rumah/office. and survey yuran sekali. kemain yuran sekolah budak tadika yer. ribu. macam masuk universiti pulak.

1) Genius Aulad BTHO / Bdr Kinrara (8.30pg- 11.30pg)
Total yuran 1st + 2nd term + materials (setahun) = RM738.
Uniform = RM38 sepasang X 4 = RM152
Yuran bulanan = RM238.
Total 1st payment: RM 1128
Setiap bulan kena prepare RM238 yuran misc = RM300
Source: here

2) Islamic Montessori BTHO (8.30pg-5.30ptg)
Brainy Bunch Islamic Montessori School
  1. Registration fees = rm 150.00
  2. Materials & stationery = rm 350.00
  3. Jan & dec 2011 fees = rm 500.00 (rm250/month)
  4. Insurance = rm 20.00
  5. Uniform/bag = rm 40.00
  6. Sportswear = rm 40.00

TOTAL = rm 1100.00

Optional:

  • uniform = rm 40.00 each
  • daycare = rm 150.00
  • Transport = rm 30.00 / rm 60.00 (depends on ur home location)
  • swimming class = rm 50.00
3) CIC BTHO
4) Smart Soleh Integrated School BTHO - kene call ni (full day/half day)

Smart Soleh Cheras (Atfal Excel)
No 56 Jalan Suadamai 2/3,
Bandar Tun Hussein Onn,
43200 Cheras, Selangor DE.
Tel: 03-90805959, 019-2308985 Email

5) Krista BTHO (full day)

Kajang / Balakong

Krista Bdr Tun Hussein Onn
No. 2, Jalan Suadamai 11/4, Bdr Tun Hussein Onn, 42300 Cheras, Selangor
Email: ni_2804@yahoo.com
Tel : 016-966 1941

banyak lagi kene survey ni. kene attend open day. i'm so exited anak nak sekolah. bestnyee

btw pls share tadika anak korang + the fee. mane tau membantu. thanks :)

17 comments:

salzahari said...

aku htr PASTI je...smua ada jgk rm400+ setahun, uniform sepsg je tp ada hari pakai bj sukan. bln2 RM70 je...utk mkn.sblum ni ada yg try yg lain,tp mc x sesuai syllabusnya!

tingin utk htr tmpt2 mhl gitu tp tade yg dekat so redha ape yg ada janji syllabus sesuai tuk bdk 4 thn-creative, basic maths, jawi,doa,fiqah,arab,bm, BI & sains...jimat 1 hal.

sbb depa ada lg 3thn nk p yg betul2 formal...janji ko pun kena konsisten follw up kat rmh jgk!!

azzamoro said...

pasti kat mane sal? nnti aku carik ade tak yg dekat ngn umah aku.

salzahari said...

oh yea..apa yg aku nak share kat sini,aku pun mula ada mcm sceptical igt KEMAS dan tabika2 begini biasa2 je syllabusnya x mcm playschool yg moden2 skrg.

tp sbb sblum tu aku dh prnh try 1 ni yg 'moden' tp basic ABC, doa, maths pun kelam kabut sbb depa target nk bg bdk pdai eja je..aku rs WTH.

So sgt impressive bila htr gi PASTI,sbln pertama dia leh hafal ABC, 1-10, Alif ba ta spai ya serta doa2 harian...bln kedua aku test, dia mula kenai dah huruf dan tulis dgn ok la..betul,wpun ada yg senget2!!

and she score all 5 papers...100% :) 'urat' pun dia tahu (aurat la tu maksu sbnr dia..eheee).

fiza said...

Salam azza. I pon baru jer survey tadka utk anak. Memang mahal yuran tadika skang. I pon hantar kat PASTI gak, yuran berpatutan & ada daycare skali ☺☺

Hasil SURVEY TADIKA...Yuran Pendaftaran, Yuran Bulanan, ETC.

zailamohamad said...

Salam Azza, anak aku hak sulung tu aku hantar Genius Aulad..betullah apa yang ko tulis tu tapi yuran tahunan dia boleh bayar 2x & monthly fees RM238+RM85 untuk transport tp transport charges differ ikut cawangan kot

kat area rumah aku ni ada pasti & tadika tp rasanya kat sini nak masuk sana diorang akan minta payslip ibubapa & memang kami tak layak mohon (mungkin xde kabel ke apa) so end up GA is the best option for my son..target aku tak tinggi pon, just nak suruh dia lebih berdikari & of courselah nak dia tahu membaca, mengira tapi Alhamdulillah what we get beyond our expectations..
tapi aku bukan nak cakap GA ni bagus sebab setengah parent dia menaruh harapan yg tinggi pd anak2 sebab diorang rs dah bayar mahal segala kan, macam one of my friend ckp nk tukarkan anak dia ke Krista sebab dia tgk anak dia xde perubahan dlm speaking & reading & english TAPI bila aku tanya kat dia, kat rumah akak ajar x dia baca buku?? akak cakap BI x ngan anak akak & dia jawab x..so of courselah tak boleh macam tu..kita kn ingat, semua benda bermula dari rumah..kalau kt rumah kita ajar anak kita solat, of courselah dgn bantuan guru2 dia akan lebih faham & akan praktikkan benda tu kan..

macam anak aku, eventho kat sekolah da belajar solat segala tp kat rumah still nak kn kami push dia ntok solat..kalau nampak dia ralit tgk tv kami ingatkan dia suh baca buku..

apa2 pon sebagai ibubapa, of cozlah kita nak yang terbaik ntok anak kan..tapi biarlah berpada2 & beyond our poket..ok itu aje, sorry terpanjang pula komen aku ni

s.i.f.a.r said...

i hope your list ni nanti panjang dan boleh share detail yek?
i pun bakal hantar anak ke g.a
reason, islamic basic lah.
sebab, persekitaran sekolah yg bagi byk pengaruh pada anak. kat rumah nak belajar tulis pun bosan, kalau kat sekolah rajin je..sebab kawan2 ramai. same goes to islamic value. kat sekolah anak jadi lebih tau dan anxious nak blaja.
pasal apa i nak tukar kindy? sebab kindy lama mahal sgt. one off maa registration rm 1800. monthly rm 200. jam 8-1130 je pun.

btw, nice blog.exchange link ok?

Mamamarina said...

Salam Azza, since I stay @ Klang, I hantar anak kat Tadika Islam Hira'. Initial perception, mmg mcm sekolah kampung yg x berape nk maintain tp result die Alhamdulillah.. FUlly islamic practice. anak2 dah membace dari 4 thn.. bacaaan solat complete mase bln kedua.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. yuran pon x mahal.. 8-1130 RM 100. and if nak masukkn enrichment kelas lps 1130 - 1430 (ade makan, mandi, solat, RM 90). mmg anak2 kite dalam islamic practice satu hari.. solat dhuha.. hafazan zikir. belajar.. makan dalam dulang ikut sunnah Nabi..

untuk registration dalam 1+++K jugak tapi boleh bayar ansur2 sepanjang tahun.. very convenience..

lagi satu.. mmg parent x boleh serahkn bulat2 sume kat cikgu2.. we have to monitor and buat revision jugak..same2 peringatan utk I jugak ni :)

Am said...

azza, aku pun macm plan nk tukar skolah insyirah sbb since baby mmg hantar dia kat little caliph.. pastu saje nk tukar bg tau environment lain plak... pasti &tadika mmg kena bg payslip so xlayak huhu... aku br survey qdees je.. nnt ko update la lagi.. nnt aku bgtau plak ape yg aku survey ek

~Ummi Syaakirah ~ said...

Kak azza,ni first time saya komen walaupun selalu jd silent reader akak :)

Dulu mak ayah saya hantar saya adik bradik masuk TASKI. biasanya budak2 yg masuk sini diajar syllabus dibwh pantauan Yayasan Takmir Pendidikan, mcm perkara2 asas fardhu ain, solat, hafazan, mengaji, english, bersukan dan suasananya pun penuh Islamic. mak saya juga punya TASKI. Dari pengalaman mak saya dan komen2 ibu bapa yg saya kenal, rata2 anak2 mereka bila naik darjah 1 lebih advance dan mudah diajar bbanding budak lain. dan alhamdulillah, i am one of the living evidence. hehe. Yuran pun tak mahal mana. juz my 2cents ;)

ni cawangan2 yg ada kalo akak nak tgk. http://ytp.my/institusi.html

M@Ri@M said...

Azza, the best ko g open day dia..denga principal dia nye talk.basically ako dh g survey CIC, Brainy Bunch Islamic Montessori, Q-Dees, Smart Reader & Strawberry Wonderland. Memang expenses kt tadika2 ni mahal skit.since g PASTI nngk slip gaji bagai...mmg x dpt la.last2 decide anto kt strawberry wonderland utk 1st year ni.ptg sambung kt daycare skrang sbb anak ako dh stat iqra.
betul apa yg membe2 atas tu komen,basically apa amalan kt umah. kalo kte solat...kte ajak dia solat sekali..hari2 wt menda yg sma..insyallah dia akan ingt n tahu.denga azan jek dh tau nk soh kte g solat.taska ni pn mmg membantu gk la since sparuh drp hari dorg kt taska kn.cuma kt umah ke continue la.
eh....if not mistaken,kalo nk mskkn anak ke sekolah cina...dia musti ada basic mandrin at least 2yr.ni kt sek area umah ako la.xtau la kt kaw ko. tp better survey gk.sbb certain chinese school xnk amik bdk yg xde basic mandrin.

MamaAzzim said...

ni list tadika ABIM...
http://www.ytp.my/institusi.html

tgh usha juga nak hantar wafiQ..januari dah 4 tahun :)

Ummi Dania Yasmine said...

dear azza. Pls surf the net untuk tadika little caliphs :-) at http://littlecaliphs.com/ my dotter dulu tadika ni. Banyak cawangan.

mak farhah said...

azza- I punya pndangan n expectation utk anak memang tidak setinggi gunung.
Sbbnya, I tak mahu push anak. Memang sunia sekarang berlumba nak anak pandai itu dan ini. BUT kita kena ingt, dia baru umor 3-6 tahun. Macam2 lg dia nak venture dan explore. TP early education memang sngt penting.

boleh membaca seawal usia 3 tahun adalah impian semua parents kan?

I tak pilih islamic punya sekolah, i choose to sent Farhah to REAL KIDS. 1/2 tahun punya peralatan, deposit n pendaftaran dlm Rm1.5k. tetiap bulan add another RM280. Puas hati sbb within 4 months, dia dah boleh membaca menulis dan mengenal huruf. Since farhah masuk lmbt ke formal education at age 5 1/2 tahun. Alhamdulillah umor 6 tahun ni hntar ke PRA SEKOLAH sbb ni lah pilihan y terbaik kat since pindah balik kg.

my advice, jgn terlalu letak harapan tinggi to sekolah dan anak. Sekolah sepatutnya tmpt utk dia bergaul, bermain tanpa sebarang stress. by the time kita tgk progress dn jgn serah semua pd sekolah. Anak2 ni perkembangan dia x sama, ada y cepat dan lambt. Y pntg kita kena sabar

Tadika Duta Iman said...
This comment has been removed by the author.
Lily Shuib said...

salam..thanks sgt this blog byk bagi info.i baru daftar anak ke pasti ehsaniah..so far xde pun mintak payslip.kt form ada la kena isi gaji bape..i letak gaji i 2k je.pagi sampai ptg rm300.my son start january 2013.pasti ni banyak kt area cheras n tak jauh dari bdr tun hussien onn.i daftar tu pasti ehsaniah.kalau nak tanya pape info can email me lilyshuib@yahoo.com

Mama Cyg said...

salam..uwaaa..nangis dulu..i tak jadi anta anak kt pasti..sebab ada dgr story dr jiran kwn anta anak kt situ,pengotor cikgunya so cancel dah..i ada 2pilihan sekolah i tgh survey kt area btho ni..emm nak tau details pasal kindi tu tapi xsesuai kita nak bincang kt blog kan sebab kang marah pulak owner kindi tu..bole tak kita chat kt ym ke..i punya email lilyshuib@yahoo.com..i memang perlukan sgt review dr u tu sebab dpt bantu i buat pilihan utk anak i.. eh sebelum terlupa salam perkenalan n sori menyampuk kt blog u..hehee..blog u jadi bahan rujukan utama i utk cari sekolah utk my son

Mama Cyg said...

http://akulahputeriraja.blogspot.com/ kindergarten cheras survey