Wednesday, 6 July 2011

asam pedas ikan tenggiri belimbing buluh colek tempoyak

aku rasa nak bukak blog masakan lah pulak. haha. sepanjang 9 bulan ni aku rase korg kene hadapla ngn entry2 masak memasak. sebab macam aku tulis dulu, aku banyak mengidam makanan. so makanan yang aku mengidam ni, aku kena masak dengan air tangan sendiri. baru aku puas makan. hehe.

kali ini adelah asam pedas. resepi aku rujuk mat gebu. tapi aku ulang la kat sini.

tajuk: ikan tenggiri masak asam pedas. plan nak guna ikan merah tapi masa pi Econsave tu habis pulak ikan merah dia.

1) 1 biji bawang besar + 3 biji bawang putih + 1 inci kunyit + sesudu kecil lada biji hitam = ditumbuk lumat
2) ikan dibersihkan, ditos dan dilumur dengan 2 biji air limau kasturi dan sedikit garam. biar 5 min dan dibasuh.
3) Cili kering, dibasuh, direndam dengan air panas, dan di kisar.
4) Masukkan minyak jagung. Tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga wangi.
5) masukkan secawan cili kering kisar. kacau dan biar hingga naik minyak.
6) masukkan 700ml air. biar mendidih
7) masukkan secawan air asam jawa. biar mendidih
8) masukkan ikan
9) masukkan belimbing buluh, daun kesum dan bunga kantan.
10) masukkan garam dan gula secukup rase. Biarkan seketika sampai rase masak. hehe
Tadaaaa dah siap.wallah. macam tak percaya aku dah pandai buat asam pedas (walaupun tiru resepi kat internet). kalau mak aku ade lagi, sure bangga ni. umur dah nak masuk 30 tahun baru pandai masak asam pedas. :p
Belimbing buluh ni adik aku bawak dari kampung. skarang musim. banyak betul kat depan rumah aku. sampai gugur2.
Adik aku bawak jugak durian dari kampung. so, untuk menyedapkan lagi, aku buat colek durian my style. senang je.
tumbuk 7 biji cili padi (aku suke pedas) + sebiji belimbing buluh & sedikit garam. gaul dengan durian tadi.perah sebiji limau kasturi. wallah.
makan asam pedas dengan colek tempoyak dengan timun jepun. nasi panas-panas. wahh heaven.

ok bertemu kite di resepi yang lain. sekian puan puan. jumpa lagi.. (ayat chef wan) :P

13 comments:

Mazura said...

kalo ko berkenan blk bp nanti aku boleh tunjukkan tmpt lunch yg ada lauk2 kampung yg pedas dan sedap

Diyana said...

ko peknen baby girl ni aza..;)

FaznFaz said...

kenapa aku rasa ko bakal dapat baby girl kali nie??? baca novel, masak.... heheheh...

cik hani said...

bestnya... ada tempoyak tu mmg menambah selera makan laa.. kecur airliur nengoknya..

Ummi Salsabila said...

Rajinnya ibu mengandung ni! mana ko beli tempoyak.susah aku cari..

Oyis said...

nasib baik semua yg diidam tu larat u masak hehe. i yg x pregnant plak tgk jd kecur air liur

Iryani Noor said...

wuwuwu mmg terangkat... tempoyak lagi.. adoiii terliur =p..
belimbing buluh tu kalu letak dlm gulai maak lemak pon sedap =p...

nurul_7155 said...

waahh,..mengiurkan,,...

HaNa NyoTa uHArA said...

belimbing buluh tu umah mak aku byk, xde musim.. pokok tu sukati keluarkn buah nye.. kalo ko nk..anytime, bgth je, nanti aku bw..

HaNa NyoTa uHArA said...

belimbing buluh tu umah mak aku byk, xde musim.. pokok tu sukati keluarkn buah nye.. kalo ko nk..anytime, bgth je, nanti aku bw..

Fitri Senin said...

aku rs masa baby no 2 pun ko cm ni azza

luna said...

Azza, Sue ada ikan tenggiri. Tapi takde belimbing. Esok Sue datang jemput belimbing kat rumah Azza boleh? Ekeke...

| SUE | said...

malatopsss punyer menu!