Wednesday, 23 March 2011

trip / jalan-jalan / bercuti / makan angin / shopping - Bandung 2011

aku kan tengah busy sikit nak review pasal percutian kitorang kat Bandung ni. So, aku copy paste dari blog adik aku (blog dia private to family member je sebab tu aku tak link) dan aku tambah-tambah sikit dengan 'red bold' ok.

Bandung Review

Assalamualaikum..

Oleh kerana, saya terlebih rajin nak menaip malam nie, maka nak buatlah sedikit review mengenai vacation ke Bandung tempoh hari. Best. Alhamdulillah selamat pergi dan balik tanpa sebarang masalah. Kecuali Jijol dan saya kena cirit birit secondary to keracunan makanan, sebab rasanya makan masakan Padang. B**ak cair. Huhuhu.. Pastu cramping perut..fuishh..

So..here we go, selalunye saya malas nak buat review2 ni, tapi nak lah jugak vacation ni diingati kan~..hehe.. okeyy.. ....................................

Bertolak:

Departure dari airport LCCT pukul 9.30pg. Macam biasa- Family saya akan LAMBAT. Memang selalu mcmni semua orang tak punctual. Selamba badak je macam aeroplane die yang punye, haha, sampai nama kiteorang kena announce waktu tu sebab tak naik flight lagik, dan adeke pukul 9.10pg tu Abah siap nak ajak pergi breakfast dulu, huh, nasib baik tak dilayannye, kalau tak, tak nyempatnye.hehe
memang kitorang berlari-lari la dari depan MCD LCCT tu sampai naik plane. bayangkan masa tengah lari tu nama kitorg kene annouce sebab tak masuk-masuk lagi. penat gile. dengan dukung Alyff lagi.


Oleh kerana kiteorang dalam keadaan bergesa-gesa pagi tu, budak kecik dua orang nie, naik flight tak mandi pun..hahaha, sampai hotel baru dieorang mandi. Tengok jelah muka Airyll tak mandi pagi, salin pampers je. Pastu agak tak reti nak duduk diam dalam flight. Hahaha..

Journey to Bandung took about 2 hours from Malaysia. Sampai-sampai tu first thing yang saya mesti rasa adalah cuaca die, er, sama macam Malaysia tapi, angin die sejuk mcm kat Cameron, disebabkan kedudukan muka bumi bandung yang bergunung ganang barangkali.
Masa sampai airport Bandung. Budak 2 orang ni memang tak boleh duduk diam la dalam plane. Nasib 2 jam. kalau berjam-jam mau aku jadik singa dalam tu.


Penginapan:

Pastu check in hotel dia- Hotel Amaris, sangat comfortable dan chomel tapi agak sempit. Supposely saya dapat bilik sorang lah mcam biasa, tapi bilik Azza penuh dgn barang2 jadinye die, Alyff dan saya tidur sama2 satu katil. The view of the room:
In front of Amaris Hotel


Hotel ni hotel baru. Kitorang bayar RM130 per night. Tak berapa worth it sangatla pada aku sebab bilik dia kecil. Tapi abah aku nak jugak sebab 1) hotel baru 2) ade water heater 3) ade guard kat setiap level hotel for safety purpose 4) breakfast style malay means kat hotel malaysia la takde makanan pelik 5) ade swimming pool untuk budak mandi (ingat nak bagi airyll mandi, tapi tak sempat pon), 6) TV dia macam astro banyak channel siap ade movie, discovery, cartoon network etc, 7) depan hotel ade convenient store 24hours 8)depan hotel ade warung ala-ala thai yang jual goreng-goreng (bagus untuk aku yg tak dapat nak telan makanan sana 9)located kat cihampelas road yang semuanye walking distance to shopping complex and mall.
Shopping:

"Kalau orang kata Bandung adalah tempat shopping, maka betullah apa yang mereka katakan"
-Aida Azmir.

Hahah, tak memasal buat quotes sendiri. Kat Bandung banyak sangat-sangat Factory Outlet yang sangat murah2 dan affordable lah. Harga nye sangat murah compared kat Malaysia. Eg: Kalau kat Malaysia takdelah kte nak masuk kedai Burberry, Esprit, Hugo, Tommy Hilfiger (btul ke ejaan?), etc2 segala bagai tu semua, tapi kalau kat Bandung beli baju macam bli kat Jusco je. Wohaaa.. Best sangat2. Tempat2 yang kteorang pergi adalah:

1. TOKO TIGA:
Kat sini semua jeans, levis, Lee Cooper, Wrangler and etc dan memang murah2 lah, tp xdelah sangat2 murah, harga dia contohnya kalau kat Malaysia RM 180 ke, kalau kat sini boleh beli dgn harga RM 80 setelah diconvertkan.

Tapi, saya tak beli pun.. Mereka je yang beli2. Tahan dulu nafsu shopping kat tempat laen. hehe, tp pastu menyesal tak bli ape2 kat sini..huhuhu
aku beli pelbagai warna Tshirt Burberry for me, dan baju2 kemeja Oshkosh untuk anak2 aku kat sini. untuk baju budak kene cari betul-betul. sebab ade yang nampak biasa and ade yang ok. so kitorang kat sini around 2 hours. Aku tak beli jeans pun sebab aku rase biasa je.
2. ForMEN: 
Yang ni pulak semua pakaian lelaki, memang tempat yang paling disukai oleh Abg Apez. Asyik2 nak pergi sini je.. Hahah, tunggu die amek masa gak, tp kakak saya yang penyabar dengan sabarnye menunggu die.. Suka jugak saya tengok baju2 lelaki ade yang chantek2, tapi nak buat ape la kan..hehehe.
Afiz stuck lebih 2 jam kat sini. Memang dia rambang mata. First time aku tengok laki aku shopping banyak gila macam orang perempuan. Tapi worth it la. Memang cantik dan murah. So, para lelaki, kalau pi Bandung, pergila kedai ni. Recommended.
3. HERITAGE:
Yang ni takdelah best sangat, tak banyak sangat choice, tapi kat sini ada satu kot yang sangat-sangat chanteksss, Burberry, tp masa tu duet pun dah nipis, jadinye tak jadi beli. Erm..harga die kalau convert lebih kurang RM 300+, mahal kan. Tapi chantek, style Korea lebih kurang. Memang target saya nak bli satu kot/sweater sebab nak plan nak pergi Japang pada mulanya kan. Tapi tak kesah pun, sebab pastu waktu malam last kat Bandung pergi Grande, factory oulet gak, dapat satu kot yang sangat2 chantek. Esprit. hehe, x menyesal pun and harga die pun murah RM 120:). Tersenyum lebar saya, kalau tak monyok munchung sedepa je kata Azza..Haha.
Heritage ni opposite dengan ForMen. Baju perempuan tak cantik pun pada aku. But baju budak quite okla. Kene amek masa nak pilih. Aku beli banyak baju Airyll & Alyff (oshkosh, carter, MU) kat sini. Harga pun quite ok la. Murah.
3. GRANDE:

Haa, bli kot tu kat sini lah. Shantek sangat2..^___^..Tapi tak hamek gambar pulak.
Grande ni kitorang pergi malam sebelum balik KL sebab nak carik additional bag. Yerla, shopping bagai nak gila, pastu beg tak muat kan. Kat sini aku beli seluar tidur pyjama style Old Navy untuk perempuan. Murah la dalam RM12 sepasang. So berhelai jugak la aku tarik. baju perempuan tak banyak yang cantik. But for lelaki ok la. Afiz beli baju2 kemeja GAP ngan perfume kat sini.

4. LAVIE:

Pastu pergi Lavie, tempat pakaian kanak-kanak, sebab nie agenda Azza lah die nak g Lavie, baju tuk anak2 die. Saya tak masuk pun kedai2nye, sebab sangat ramai. Jadinya lepak je kat luar kedai ngan Abah, tengok orang makan sate campur kicap.(start to gagging...bweekk)
A day before aku pi Bandung, aku jumpe Byzura dan dia suggest suruh aku pergi tempat ni. Dia cakap memang heaven la barang-barang baby. Murah-murah.
Ok memang betul la ape dia cakap. Aku dah macam lupa diri sikit la bila sampai sini. Baju girls aku tak tengok eh. Kat sini banyak brand oshkosh ngan baby gap. Aku sampai bersila pilih baju. baju, seluar, kemeja. Tapi kene pilih dengan teliti la. Sebab dia campur-campur dengan brand lain. Sejam jugakla aku kat sini. Aku spend dalam Rp500,000 tapi dapat berhelai2 baju + seluar anak aku - baju jalan, baju tidur, baju raya. dekat 15 pasang ade la. branded.
lavie ni terbahagi dua. baju & mainan. Afiz beli set lego besar untuk airyll kat sini for only Rp180,000. Mainan semua jangan cakapla. Little Tikes, Fisher Price etc.. semuanyer murah. Aku fikir aku balik naik plane je. kalau balik naik kereta dah lame aku borong satu kereta. haha. 

5. TEMPAT-KASUT-TAK-TAU-NAMA-APA

Sini memang syiokk gle, banyak sangat2 kasut yang x delah branded tapi selesa dan murah2, dan design die takde kat Malaysia, tapi tak kesahlah kan, sebab pada saya, kasut asalkan selesa dan boleh pakai lama, tak kesahlah design die macam mana, n saya tak pakai kasut tinggi-tinggi pun, bak kata Udin kasut saya mcm kasut orang tua-tua sket, tp tulah yang selesa.. Hehe, sebab saya kena banyak berdiri dan berjalan kat wad..
Dapat 3 pasang kasut yang pada saya chantik mantik dan selesa.. Hehe, yang macam jaring2 tu chantek kalau pakai dgn baju kurung, yang tu abah belikan. Yang merah selipar tu murah, beli 2 pasang dapat RM 8 je, jadi bg Azza satu, die punye kaler purple. Yang tengah kasut karipap tu, selesa dipakai ketika banyak kena jalan dalam wad^__^
nama tempat ni Cibaduyut. Banyak jual barang leather. Abah & adik aku beli jaket kulit kat sini. aku belikan boot alyff pun kat sini. aku dapatla jugak amek satu leather loafer kat sini. tak pakai lagi sebab sayang. haha. padahal murah je pun.
6. BLOSSOM 
Factory outlet ni pun best sangat2, sebab dapat baju 3 helai (Hihi). Azza shopping bagai hape kat sini, maen tarik2 je, xpelah kan die dah lame x bli baju, asyik bli baju anak je..huehuehue..
kat sini aku beli banyak jugak baju. brand H&M, massimo dutti &ara. 10 helai dalam Rp700,000. Kat sini tengah sale masa tu. so ape lagi. Afiz ade beli boxer Tommy kat sini. Berhelai-helai dia cakap stock 2 tahun. Ok takpela.baju budak lelaki tak berapa cantik kat sini. but baju budak perempuan cantik-cantik. aku geram je tengok tapi apekan daya, aku bukan ade anak perempuan pun.
7. AMANDA &KARTIKA SARI
Kedai segala jenis kek ada, sedap jgk keknya, Azzalah yang beli, semua x bape nak layan sangat kek2, die je lah sorang..heheh
Aku beria nak pergi kartika sari sebab aku baca blog review ramai yang cakap best. tapi, before singgah kartika sari, supir tu bawak pi amanda dulu. dia cakap orang local lebih prefer amanda sebab kek dia sedap. so aku beli la and memang sedap pun.
Lepas pi Amanda kitorang pi Kartika Sari. perghh penuh orang Malaysia je aku dengar orang-orang cakap dan macam kat Pavilion KL je. Sini lagi banyak variety.

8. PASAR BARU 
Yang di memang syok sangat-sangat. Tempat yang saya rasa saya paling suka lah, menjual kain2 baju kurung.. Miahaha, sebab saya pun most of the time pakai baju kurung, selesa dan berangin:P, mmg pergi wad pakai baju kurung and saya sukelah baju kurung. Banyak jgk yang saya beli, adalah lebih kurang 6 pasang..hehe, Abah belikan 2. Erm..x abes pakailah. Semua Japanese cotton, sebab sangat selesa dan tak dapat harga macamtu kat Malaysia. Saya suka corak yang abstrak, x suka yang bunga2 penuh berkilat warna terang2 sangat. Hehe, corak yang comel2 pun saya suka jugak. Lepas nie, kena hantar tempah lah, tapi Abah kata hantar tempah sikit2, nanti dah kerja boleh hantar tempah lagi, dapat baju baru lg..Okiesss..
Banyak kan.. ade corak dot dot 2 pasang, corak bunga kecil2 dua pasang, kelabu satu dengan dot2 tak payah gosok satu.. Awww, sukenye, alhamdulillah.

Pasar Baru ni memang murah. Aku beli baju kahwin adik aku kat sini. Baju raya kitorang satu family, baju cotton. Memang murahla. Kedai ni la aku tak tau nama dia, but interior dalam kerawang-kerawang nampak cam dia kedai paling cantik kat situlah. Kat sini aku saje (tak termasuk adik aku & abah) abes Rp1 juta rupiah yer. Tapi dapat banyak kain. Bukti adelah di bawah.

Aku &Paymaster. (kenkadang best jugak jalan dengan Abah ni. Dia banyak offer nak bayar walaupun aku dah beranak pinak. Thanks abah. :))
Kat Pasar Baru aku beli jugak tudung &telekung. Tapi tak dapat nak round setiap level sebab anak aku merengek-rengek. Huhu.

9. RUMAH MODE

Yang nie factory outlet yang paling best, tapi tak amek gambar pulak sebab dah malam.. Banyak sangat baju2 yang branded2 dan murah2.. Huhuh.. Meleleh air hidung dek kerana kegereman dengan baju-bajunye. Saye dapat mafla, dan 2 pasang baju kat sini. Thanks to Abah and sis..:)

Ni memang kedai yang terbaeeeekkkk pada aku. Kalau pergi Bandung memang kena visit kedai ni lagi. Aku beli banyak kemeja dan baju casual kat sini.(Zara, Esprit, Ed Hardy, Burberry) Baju budak pun banyak(Gap, OshKosh, Carter,Disney, ZaraKids). Kat sini aku habis dekat Rp2 juta (untuk baju aku, baju Afiz & Baju anak2). Abah cakap aku shopping macam anak datuk kat sini. Hahaha. Padahal dia lagi banyak shopping dari aku.
10) Cihampelas Road
Shopping complex kat sini terbaik bak kata Afiz.

In the nutshell:


Ni lah barangan-barangan yang saya beli kat Bandung. Best, dapat banyak, tapi Azza toksah critelah, die lagi banyak. Takkan nampak cadar putih kalau dibentangkannye semua. haha. Abah pun banyak beli. Semua orang tak kebal, yang x suka shopping pun, bleh tetiba je suka shopping...hahaha
Baju sejuk belang2 bleh pakai waktu on call tu beli kat Tangkuban Perahu, beg pun same..

Pelekat peti sejuk yang saya memang kumpul kalau pergi mana2.

Dengan 2 gelang yang chantek (pada saya la), yang Abah bagi pilih, dia bayar. haha. Alhamdulillah.


Pakai waktu Ainul's wedding ;) + satu kot paras peha yang takde gambarnye.
Kesimpulannye:


Saya rase saya nie kuat lah jgk shopping.-_- Tapi beg2 ni semua, bukan saya punye, tlg angkatkan je ye..heheh (Ok, yang paling kecik tu je saya punye)

Makan:
Makanan kat Bandung memang2 tak suit selera saya. Ade satu je kot yang okeh. Bolehlah telan, tapinye, macam tak brape nak masuk sangat. Hari first okeh lagi, sebab saya tau ape yang saya makan, hari second, mak aih, pelik2 rasa nye. Tapi, rasa saya tak seteruk kat Jorden dulu, lagila... jeruk2 segala makan ngan nasik warna warni *gag*. Lepastu, balik umah, perut sakit mak aih, watery diarrhoea. Selalunye, kalau travel saya akan tak kerasan sket, susah nak buang a.k.a meninggalkan jejak/kesan kat negara orang, tapi kat Indon, it's a different story..^__^.. Contoh2 makanan kat sana:

Yang ni ikan bakar. Ada nama die tak ingat, tapi yang ni azza punye, saya rasa sket2 je. Ikan mentah2 die bakar, boleh la~~, sebab ada sambal kicap (kot)

Baso. Yang ni popular kot, jual kat tepi2 jalan. mengada sangat nak try tepi jalan punye, amek kau sakit perut jugak!. Lesson: jangan la makan benda2 yang tepi2 jalan nie kalau kat Indon, tak pasal2 Salmonella typhi atau E.coli (E.coli dari perut orang len eh), hinggap kat digestive system korang.. Tapi rasa die sedap gak la, actually. Cuma kebersihan adalah diragui.

Yang ni pulak nasi padang. dia jamu bermacam-macam jenis lauk, kalau tak nak jangan cuit. Orang kata sedap, tapi pada saya, setakat nak isi perut je bolehla, sebab entahlah, ada yang sedap ada yang ptuihh, ape rase ni, macam rase kulit kayu manis, cengkih sket.haha

Yang ni pulak Es krim Durian, bli kat tepi jalan gak, durian seketul tu die masuk pastu buh cam aiskrim, yang hitam2 tu mcm pulut hitam, tp rasa mcm telur lipas sket..hahah. Saya makan tak abes pun, pastu buang. Harga dalam lebih kurang RM 1.70.


Yang ni je, saya rasa saya bleh terima, sebab ada kat Mesia, Kuey Tiaw goreng seafood. Udang saya tak makan, kasik Jijol. Laju je die makan.
Yang ni pulak, Teh Botol. Die macam coke lah kat Indon, tapi jualannye laris sangat2. Semua orang minum teh botol. Die actually Teh Jasmine yang rase mcm minyak rambut pada saya..haha. Memang kaya la empunya company teh botol (teh botoi, orang utara cakap:P)
 Yang ni kat kedai makan ape tah. Semua lauk2 die cam Bizzare gile. Tak lalu nak makan. Maka, saya cuma amek sate 2 cucuk, seketul ayam dgn daging sekeping. Pelik gile rasa daging die. Tapi bile pikir balik, tah2 kalau kat Mesia, nie macam asam pedas ke, rendang Hari Raya ke, mee bandung Muar ke, masak kurma ke, haha, benda2 simple yang orang Indon takleh nak masuk perut dieorang. terbalikkanla..hahah

Rambut Medusa yang telah digoreng pun ade. Seriously, saya memang tak tau ape binatang kah itu, sama ada cicak? lipan? belut? anak ular? cacing besar? Anak Naga?.. Geli bwerrkkk..

aku tak makan sangat. aku puasa makan. padan muka diorang kene cirit birit. haha.

Permandangan / sight seeing:
First, kami pergi Tangkuban Perahu, ibarat macam Cameron Highland tapi lagi sejuk dekat Indon la. Best sebab sejuk dan separas dengan awan2. Hehe. Sebenarnye die adalah gunung berapi, yang mana kena naek van mengelilingi gunung berapi tu untuk sampai ke kawah die, iaitu dekat puncak. Nak naek pun lebih kurang 45mins, sampai saya tertido2. Turun2 van je, bau sulphur (yeke) kuat sangat, macam bau lumpur lah lebih kurang. Tapi pemandangan dia, Subhanallah, chantik sangat. Berangan nak mendaki tengok kawah2 laen, tapi Abah tak bagi, setakat dapat tengok kawah ratu je la. Oh, kawah2 kat sana ada name tu~.. Hebat. Volcanoes ni semua actually masih aktif, tapi die macam in a latent phase je, maka dieorang buat tempat pelancongan yang indah permai:P

 Chantikkan? 1st time dapat tengok kawah tu~.. Sebelum ni kat buku geografi je la,..tak pun National geography. ah, same je..

Banyak lagi gunung2 kat sini, rasa macam awan sama level je dengan kami.

Korang tengok anak aku ni. Jalan taknak pimpin. Macam dah besar je.
Kat Tangkuban Perahu ni aku kebal sikit. Tak beli barang sangat pun. Lagipun aku rase macam mahal ajek. Tapi aku ade beli senduk (haha), baju2 budak yang ade printed tangkuban perahu, lukisan, beg, fridge magnet (eh kata tak banyak kan..huhu). And kalau ade orang jual strawberry kat sini, belilah. Memang manis dan sedap.  



Pastu pergi kat tempat air panas semulajadi. Best jugak. Ada 2 tahap. Tahap satu dengan Tahap dua. Tahap satu tu suam2 Alyff punye mandi air panas, jadi die bleh la masuk. Tapi yang tahap 2 mak aih!, Panas macam nak rebus telur dan buat air nescafe untuk sarapan pagi. Kulit jadi merah masuk situ, tapi mula2 je macam rasa panas gle, sebab seminit pastu dah immune, and lepas keluar rasa segar je, macam baru buang segala toksin2 jahat dalam badan:)
Alyff memula celup kaki je. pastu siap mandi ko. Lepas mandi makan ais krim. Heaven la pada dia tu. Airyll tak dapat menikmati ape-ape kat sini. Dia tidur dari sampai hinggalah balik. Kat sini kitorang lama sikit sebab orang lelaki pi sembahyang jumaat kat dalam masjid dalam tempat ni. 

Tujelah review ke Bandung. Boleh baca dah tua nanti ..^___^
Bile tengok balik, ape kejadahnye yang saya rajin sangat nak buat post nie.. hehehe

Cuti, Aida, cuti..
p/s: Rasa laen dah lama tak bukak buku.. haha.


BTW, ade banyak lagi tempat yang tak dapat nak pergi especially outlet kat sini. Itupun diorang ni asyik complain penat and nak balik hotel tidur. apelah. dah sampai sane pastu nak tidur. :P makanye kene pergi lagi lah tahun depan.

Adik aku yang wife dia baru bersalin, tak join kitorang punyer trip ni. Lagipun dia dah pernah pergi. Dia sms aku suruh carikkan tiket pi Bandung untuk dia bawak wife dia pergi between May, June & July ni.

Pastu abah dengar dia nak pergi, Abah pun nak pergi lagi.
Adik-adik aku yang lain dengar dia nak pergi, diorang pun nak ikut.
Afiz dengar dia nak pergi, dia pun usulkan kat aku kite pergi lagi.
Aku ape lagi, orang dah sorongkan bantal kan. haha.

Maka, janganlah terperanjat kalau aku pergi Bandung lagi dalam masa yang terdekat ni. Muahahhaha. Tak puas shopping la katakan.

18 comments:

an15 said...

mak aihh... terus rasa nak click KL-Bandung kat AA tu hehehe.

nway, azza tudung yg u pakai tu jenis long scarf mcn ne eh. nmpak kemas. i kat sini pakai key, kalo nak guna long scarf mcm x lekat kat pale :p

✿ etiey erywan ✿ said...

wahhhh bestnya! yang part paling i suka kasut dan kain tu.. huhu

azzamoro said...

an15 - i pakai scarf hitam (oblong) warna hitam. ikat je kat belakang. hehe

etiey - best sampair ase macam nak pergi lagi. hehe

my5xurra said...

za... sonok nye jln2 ngn family ramai2 gtu.. sonok2... PIL x ikut eah? abah azza sihat lg... tegar ikut jln2, shopping lg plak tuh... dasat2...

salzahari said...

Best gak review adik ko buat - detail gitu! Siap gmbr kwdai, senang...btw,slmt ke bwk bby ke tangkuban perahu since ko kata bau sulfur dia kuat? Aku nk bwk amani yg 7 bln ni, kitaorg nk gi 30/4-3/5 ni ..

Ummi Salsabila said...

bestnya shopping sakan kat sana.food dia xbes eh? ada member ckp ikan bakar dia paling sdp di donia.Haha.lain org lain taste kan? Hehe

thanks for this review.teringin nak pi bandung gk..

Mrs.R @ Emi said...

huarghhh...i love bandung!!
kih3x..besh kan..shopping heaven!!

Byzura Razali said...

mmg tunggu2 your post pasal bandung(i punye sendiri pun tak up up lagik :P)
lavie best kan? tak ramai tau tempat ni kecuali local indo.kalau repeat mesti dah plan nak pegi mane kan...abislahhhh..hehehe.

isabelle said...

part yg plg best adalah bila abah offer nak byrkan.hehehe

Lin said...

huhu bestnye...nk kirim barang boleh?hehehe

amirah said...

tempting nyaa...nk gi nak gi..bila la dpt gi ni

CouLeur de Chiqu3 said...

owhhh...best2.. !

ummi Tia Zahraa said...

bestnyerr azza! masa aku g dulu tak sempat pun g rumah mode & toko tiga tu..jelessnyeee..

azza, kalu senang amik la pix baju2 kanak2/baby ko beli tuh. nak tengokkk!! if ada rezeki aku pun nk g lagi, nak g tempat2 yg korang peginih..mcm menarik sgt2!

thanks kongsi info :)

Saya said...

Aza..serius jom g ngan k ct.kengkonon irisnye trip laaa..hahaha...g ngan pompuan leh sopping2.lepas dapat bonusss!jomjom!kalo memang jadik kompem ah trus,book tiket flight.

nba-Nur said...

Bestnya dapat melancong & bershopping... Belum pernah sampai ke Bandung lagi.

hazlapan said...

nak g bandung end of dis month.. shopping utk raya.. haha... can't wait..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

adrianiku said...

FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
PIN BB : 28914414 / aul
cp : aulia