Thursday, 31 March 2011

cabut gigi geraham bungsu / wisdom tooth

susulan daripada entry semalam kan, aku pergi jumpe doctor kat klinik dekat dengan office aku for treatment. (suggested by my officemate Tasha siap dia dgn husband dia teman aku skali kat klinik. toche toche) Yerla dah tak tahan sakit kan.

Doktor bagi 3 options:-(doktor ni bagus sebab dia bagi solution siap dengan harga sekali. so aku dah boleh mentally standby la bila nak bayar bil nanti. takdelah terkejut beruk bil beribu-ribu kan)

1) dia bagi ubat tahan sakit and suruh aku buat appointment lain hari supaya aku dapat tenangkan fikiran dan sedia untuk cabut gigi - RM10
2) cabut gigi geraham atas yang tak sakit (sebab gigi geraham atas dah start amek ruang gigi geraham bawah) - RM70
3) minor surgery on gigi geraham bawah  yang sakit nak mamp ni. cabut dan jahit.- between RM150 to RM300.

Bile dengar yang minor surgery tu still affordable to me, so aku pilih solution no 3 untuk remove gigi yang sakit ni. Doktor cakap gigi ni tumbuh senget dan dah bagi pressure to my gum so untuk ilangkan sakit ni aku rase baik remove. And doctor cakap gigi ni dah 70% tumbuh tak boleh tumbuh lagi sebab gigi geraham atas dah amek ruang gigi bawah. so makanan boleh terkumpul kat gigi yang sakit ni dan menyebabkan karies, bau mulut, lubang etc.
Doctor ni baik and full of information and support maka aku pun rase takdelah takut sangat nak cabut kan.

Doctor inject dengan ubat bius 3 kali sampai aku rase betul-betul kebas. Then dia startlah kerja dia buang gigi tu. 2 kali percubaan baru dapat remove. lepas remove dia jahit gusi aku dengan 2 kali jahitan. masa ni memang takde rase ape la.

The duration took about half an hour. Masa kumur-kumur tu aku tengok banyak jugaklah darah. Aku kene gigit kapas kuat kuat so darah cepat beku. takde la mengalir je. dapat 3 jenis ubat : painkiller, antibiotik dan tahan bengkak.

Next week kene datang lagi untuk cabut benang jahitan. serammmmnyeeeeee.

Kos keseluruhan = RM150.

Tengok gigi aku, panjang betul kaki dia. Nasib tunbuh ke bawah, kalau melintang, mau kene korek teruk gusi aku.
Doktor ni aku memang recomended lah. Rasenye next time kalau nak scaling gigi or sakit gigi ke all my family aku akan drag bawa ke sini. So kind, so calm.

Dr Meor Seriman
Klinik Pergigian Puncak Jalil.
No 136-1, Jalan PUJ 3/2,
Taman Puncak Jalil,
Bandar Putra Permai,
43300 Seri Kembangan
Tel: 0162947371, 03-89449261

Open 3PM-9PM everyday sebab pagi dia kat klinik dia lagi satu kat Shah Alam.

Malam tadi lepas ubat bius hilang memang hazab lah. Makan painkiller segah jam lepas tu kurang sakit. Now aku still tak makan lagi sebab takut. Ni baru je lepas gosok gigi and seems ok la.

Ok bye off to any kopitiam aku nak makan bubur ngan telur separuh masak. lapar to the max.

12 comments:

Diyana said...

pergh panjang siut gigi ko..hihi

mariposa said...

Tak sesia kite rekomen kan ;) hihi

shogun_na said...

yea...finally...another 3 to go...then, u will be fine...insyaAllah..selamat... ;)

isabelle said...

haha.kayanye ko, azza... aku cabut gigi, byr rm10 jer. hahaha. gomen kan....

anyway, gigi aku dulu pun pjg mcm tu. aku simpan mana ntah. ke tooth fairy dah amik...:P

AisYah said...

RM150 is considered cheap lah azza. a friend of mine buat surgery buang geraham bongsu kena RM450 okay..but considering that the dr was very gentle and kind, redha jer...

Suhaimi Salleh said...

dr meor nie mmg terbaek and murah dowh rate dia..aku byk kali pi kat dia..dekat jea kan ngan umah kitaorang.

HaNa NyoTa uHArA said...

bole tak aku cakap gigi yang kao cabut tu cantik..heeee

eiNa said...

ehhehe..dkat umah k.ina la..:P

Anita, Mummy Adzryl said...

ehhh dkt jer ngan i. kt puncak jalil u gi? jauh no. hihihi. bagus ni, kalo i sakit gigi, i gi sini jer. :D

Saya said...

yeay..dkt dengan mymydin tu ek?kite ade pasan nak jadikan klinik tu sbgai point kite tp lom try g.seb bek dkt ngan umah.murah la rate.nak g la,ade gigi dah denyut2.

Ezna said...

Me cabut gigi my daughter kat sini jugak sebab dkt ajer ngan rumah + rate dia murah + Dr sangat friendly dengan kanak2 :-)

Little Hannah Collection said...

Serius murah. Kat sini bdr mahkota cheras ada tanya sekitar rm650-1000.