Wednesday, 24 March 2010

pregnancy update & beranak di hospital swasta atau kerajaan?

I went to my monthly checkup dengan Prof Hashim last week.
The update:
My weight = 67kg. (2 months to go. My target tak boleh lebih 70kg during the labour day)
Baby week = 31 weeks
Baby weight = 1.9kg (naik 900gm within a month. Equivalent dengan my weight yang naik 1kg within a month).

Due Date = 22 May 2010

Tengokla dia. Tengah hisap jari. Cutenyer.p/s: Aku tak buat ape2 preparation lagi untuk nak bersalin & nak sambut new baby. Next month will do.

Ok, semalam aku baca kat blog Huda – Kambing Bujang pasal Choosing the right hospital untuk bersalin. As this is our second child, maka terpaksalah fikir tentang bajet sekarang, bajet masa deliver dan bajet selepas deliver means lepas dah ade 2 anak.

Aku bersalinkan Airyll pada 22 July 2008 kat UKM Specialist dengan cost RM2800++. Aku rase mahal sebab:

- bilik adalah Executive Deluxe Room (single + toilet) sebab takde bilik lain
- Stay in ward 2 malam 3 hari
- kene induce 2 kali
- duduk dalam labour room lama gile 12 jam

- Put on gas almost every minutes lepas rase contraction sebab aku tak tahan

Kalau semuanyer ok maybe takdelah semahal itu kot.

Then, the second baby we have 2 options.
1) Continue bersalin dengan UKM Specialist dengan Prof Hashim which is kene sediakan budget around RM7000 sebab who know samada aku kene deliver normal or ceasar. Tapi, memang doa sangat-sangat untuk beranak normal macam bersalinkan Airyll dulu. Refer to the phamplet untuk kos beranak di HUKM Specialist.2) Bersalin dengan HUKM government which adik aku offer to be there during the delivery (as dia attached dgn gynecology dept) and sambut my second baby dengan nurse2. And the budget the max kene sediakankan around RM1000.

Yang sebenarnyer, menjadi seorang ibu yang mengandung dengan sakit pinggang yang amat setiap malam, dengan tengah mengandung then kene juggling with work, housework dan anak yang ade, aku mahukan satu suasana bersalin yang aku rasa tenang, takde rase takut or berdebar-debar dan layanan yang mesra. Dan lagi, aku dah merasa bersalin kat private kan, so I want that situation again.

Tapi adik aku cakap-

AdikKo buat ape nak bazir duit nak bersalin private. Buang duit je. Boleh gune untuk banyak benda lain. Biar aku je sambut.Kalau nurse bising2 ko pekakkan telinga je. Kan aku ade.

Aku Tapi ko bukan pakar. Dahla ko mude lagi pengalaman baru ciput. Nanti ko jahit senget2. Haha.

Takdela. Aku tak kisah sebenarnyer nak bersalin kat mane. Both ade pro and cons. Banyak yang aku dengar bersalin kat hospital government dapat layanan dan diorang pun puas hati bersalin kat situ. But ade jugak yang merungut dan tak bernasib baik. Contoh dialog yang aku pernah dengar:-

- Aku beranak kat hospital XXX. Lepas bersalin je, nurse terus suruh turun duduk kat kerusi roda sebab ade orang lain nak pakai katil. Dahla aku sakit tak larat. Tapi kene paksa jugak.
- Aku beranak kat hospital YYY. Doctor tu tak bius aku pun. Dia jahit aku hidup2. Sakitnyer nauzubillah.
- Aku beranak kat hospital ZZZ. Lepas beranak je, doctor ngan nurse kene pi bilik sebelah sebab orang bilik sebelah dah nak terberanak. Lepas 2 jam baru dia jahit bawah aku ni.
- Aku beranak kat hospital MMM. Lepas sebulan jahitan bawah aku terbukak. Pastu bernanah. Kene pergi hospital lagi. Doktor cuci then kene jahit balik.
- Aku beranak kat hospital KKK. Nurse kat situ semua tak frinedly marah2 aku macam aku ni ape je. Dahla emosi tak stabil nak beranak ni.

Ok sekali lagi aku sebenarnyer tak kisah nak beranak kat mane. Tapi...

1. aku perlukan layanan yang terbaik sebelum, ketika dan selepas bersalin.
2. Aku taknak jadik diantara golongan yang tak bernasib baik yang terpaksa menghadapi benda-benda yang seperti aku senarai kan tadi.

And 80% hati aku nak beranak private.Still dalam mode nak berfikir lagi.

Tapi who know kan ape nasib kite masa bertarung nyawa nanti. Even dah ade pengalaman pun, aku still rase takut lagi. Ok.. lagi 2 bulan. Lame lagi. Hmm..

26 comments:

Mrs.R @ Emi said...

antara sbb2 utama sy bslin kt private :

1. nak husband/waris sentiasa ada disisi b4/semasa/selepas bsalin

2. nk doc pompuan/islam

3. comp.cover sampai 3k

4. xlarat nk kena bebel dek nurse2 gomen

tp checkup sy tetap pegi dua2..

azza, i rasa kalo adik u ada nurse2 tu xdela garang2 sgt

dbalkis said...

Salam kenal..

Saya terpanggil untuk komen sebab saya deliver my Dhani kat HUKM (biasa saja) bukan private wing..Mula2 memang rasa macam nak pegi yang specialist (private wing tu)..tapi sebab tak berapa berani nak standby RM7k kalau operate then kami decide amik yang gomen je..

First experience saya rasa macam nak menangis sbb saya tak tau yang HUKM open ward, tak ada bilik..tapi sebab dah last minit baru tau, saya redha..hubby dah offer kalau nak tuka osptl or nak g private wing..tapi saya redha..tak mau banyak songeh takut nanti jadi pape pulak..

Komen saya, service bagus..walaupun ada student dok kuar masuk, tapi mereka beretika dan ada Dr yang senior standby. Dalam labour room dekat 8 jam..Saya juga doa supaya deliver hari cuti so tak ramai student..Alhamdulillah Dhani lahir 1jan09..

Midwife sangat baik dan sentiasa keluar masuk check and beri semangat. Bila dah settle deliver, practical dr yang check2 semua, pasti Senior Dr check sekali lagi sebelum midwife jait..ada bius ye..saya tak dijait hidup2..

Since hanya sehari di wad, duduk di open ward tak de la halnya sangat, Alhamdulillah katil saya dekat ngan toilet..Saya bersyukur sangat2..Dapat juga pengalaman berborak dengan ibu2 lain sebelah2 katil..Membuatkan kita rasa bersyukur sangat2..some people lagi banyak masalah..mereka tak mampu dan terpaksa bersabar di tempatkan di situ..

Terfikir juga kalau saya banyak songeh nak tuka osptl or pegi private wing, adakah urusan kelahiran akan sebegini (berjalan lancar semua)? Ke kami terpaksa berjimat cermat berbulan2 nak cover 7k kalau kene c-sec? Memang saya hampir dioperate sebenarnya sbb dah dekat 7 jam x de progress (dilation)..lagi kalau jadi apa2 pada anak saya sebab tulah ibu banyak songeh??Nauzubillah..

Jadi saya rasa kalau tak kisah bab open ward tu why not HUKM gomen??Tapi untuk keselesaan esp kalau dah ada anak kecik yang lain, mungkin tak practical sangat..Kalau ada rezeki lebih, tak kisah le mana yang selesa..

Maap ye panjang komennya..

lailasani said...

salam kenal,

sy peknen 18 wks sekrg..
pun perkara sama dok tengah fikir dan konfius2 sekrg ni, nk bersalin kat gomen ke private.
sbb saya takut kalau2 sy termasuk lam golongan tak bernasib baik-tak dpt nurse baik2 kat spital gomen. buat masa sekrg 70% adalah private jugak...

azzamoro said...

emi - yerp. kalau ikutkan hati memangla nak beranak private. nak dptkan yang terbaik. tapi kadang2 bile tengok bajet, mcm susah jugakla. my comp tak cover maternity.

dbalkis - thanks pasal komen yang panjang. seronok baca yang u have good experience during labour. itula yang saye tgh fikirkan sekarang. hati berlelah bahagi. saye tak kisah. cume saye takut jadik dalam golongan yang tidak bernasib baik, lebih2 lagi bile mengenangkan 9 bulan yang saye hadapi sekarang agak penat la berbanding yang dulu... wish me luck ok..

lailasani - hmm. samela kite. saye pun masih dalam mode berfikir. ade lagi 2 bulan utk fikir. :)

Psyche said...

Azza, Hospital that I had Lana tu offer good treatment. Doc & nurses semua mesra & very ethical. Tapi, it all depends on your feelings and comfortability. Kadang2, kat tempat yang ye ye kite kata bagus tu, jadi tak bagus plak and vice versa. Mungkin nasib masing-masing juge terkena doc & layanan yang macamana kan.

Tapi ape2 pun, yang penting, awak confident dengan service yang (akan)diberi, jadi psychologically, akan rasa senang dah akhirnya mudah nak bersalin..

~ As ~ said...

1st baby dl saya govt. semuanya berjalan lancar, open wad jg... so, 2nd ni insyallah gi govt. jugaklah... kos bersalin RM1...ahahaha...(hubby govt.)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo diberi 2nd chance, aku masih nak pegi bersalin private sebabnya kalo bersalin normal, ianya adalah free(panel hubby).tapi nasib kurang baik hr tu kena c-sect , so kena tambah modal sendiri la..huhuhu.my hubby tak kisah, sebab company dia buleh potong gaji bulan2 utk yang kena tambah tu.aku suka private sebab layanan mesra alam :)

Sharini aka Ummi Khayra said...

azza, nini pun kalau boleh nak private gak.. but tu la.. budget kena ada. :) tapi nini pun nak yang selesa.. tenang.. and husband kat sebelah... :)

Sharini aka Ummi Khayra said...

azza, nini pun kalau boleh nak private gak.. but tu la.. budget kena ada. :) tapi nini pun nak yang selesa.. tenang.. and husband kat sebelah... :)

Elyn said...

bile cite bab ni seboleh2 nyer i nak gak beranak di private.

1. sebab nak sentiasa ngan hubby masa tengah sakit(i dgr kalau gomen hubby duk luar)

2. lepas deliver yang i tau private dapat rest sbb nursery jaga anak kite dulu ( gomen jaga sendiri - kes adik aku anak nak jatuh sebab die mengantuk )

3. sebab nak layanan khas. yelah cam ko cakap tgh sakit sure la nak besh kan??

bak kata mak aku asal ade duit ko pilih je la mana nak bersalin hehehe

mykids said...

Hai,salam perkenalan, saya terasa nak komen pula pasal entri ni..

Dua-dua anak saya dilahirkan di HUKM. Saya mendapat servis yang baik skali. Midwife sentiasa bagi semanagt, doktor akan masuk kejap2 cek...doktor2 pelatih dan student pun ada dtg...saya tak kisah benda tu sbb saya pun pensyarah. Tht is how the learn.



Bab jahit2, nurse yg jahit.dirang dah biasa buat kerja tu, doktor pelatih dan doktor senior akan datang cek and final touch up. pengalaman saya, doktor pelatih bnyk bg semangat.

Caj hosp? RM 0..

Suami memang diminta masuk menemani isteri.

Open ward-bukan masalah besar, sbb wardnya luas..bila kite dapat borak2 dgn mak2 lain pun rasa hilang sikit tension..


Pada saya, Servis dan layanan tu bergantung pada penerimaan kite sendiri..aa org yg jenis kite buat baik pun dia tak puas hati, ada org yg jenis percaya kalau kita baik pada org, org akan layan baik pada kite...saya lebih pentingkan keselamatan dr perasaan..kalau terkena nurse2 yg byk cekadak tu (kat mana2 hosp mmg ada pun), buat donno je la..let by gone be bygone..bukan jumpa dia lagi pasni..


sy prefer hosp govt sbb:-
1)kos rendah,

2)mereka ada bekalan darah sendiri..dah bebeapa kali tgk pesakit dr hopswasta dipindahkan dalam keadaan lemah dan bertarung nyawa ke hosp govt semata2 untuk dapatkan bekalan darah

3)terima kes berisiko tinggi...kdg2 ada kompilasi kritikal yang mana pihak hospital swasta taknak tanggung risiko untuk rawat pesakit bermasalah...


mmm, panjang pulak komen ni kan, dah boleh jadi entry pula...apapun, ikut kata hati kite...selamat bersalin...hehe

precious innocent said...

azza, tepuk dada tanya selera..& ukur poket.. hehe

i nie kalau ada duhit mmg nakkk g private.. tp xmo susahkan org + byk lg benda nak pakai duhit lepas bsalin nie, so redha je..

rasanya mcm dah penah tulih entry pasal hosp gomen nie kat my blog.. hehe

check up bln2 pun hubby dah ajak p private, tp dlm keadaan kami la nie, i xnak pening2 kepala.. asalkan check-up kat KK nie ikut law, bab lambat & ramai org i tolak tepi...

-mama emma®-

lin muhamad said...

komen aku..aku besalin gomen(putrajaya)..so far aku rasa layanan ok.aku dok dlm labour room pun tak lama(masuk kul 4pagi.kul 8aku dh besalin)..psl jahit menanah tu,aku rasa slh pempuan tu sendirik.kena pandai jagala..aku dulu memang wt stok tisu gulung tu.asal gi toilet je aku mesti angkut.cuci kasi kering.make sure bwh tu tak bsh takdela menanah.barula cepat sembuh.pad kena selalu tukar (klu boleh sejam sekeping klu drh byk sgt keluar).klu aku jadi ko,aku mungkin besalin dengan adik ko.at least ada ahli keluarga yg tahu psl benda nih.jgn lupa ajak afiz sekali ye..lg 1,if anything happend(besalin kt private) silap hb takut dia tolak kes ko ke gomen jugak.huhu..biasala..diorg mesti nk jaga reputasi hosp diorg.

Farah said...

btul tu azza..aku pon sama kalau boleh nak layanan yang baik dr nurse dan doktor..and selalunye nak dapat yang terbaik ni u must pay the price la kan..walau ape pon orang cakap hospital gov ni ok ke ape aku tetap prefer pergi swasta..tp kalau dah ade kes lain la citer kan..die mesti refer ko ke gov jugak..

bak kate bapak mertua aku..kalau dah kite ni dah penat2 kerja carik duit tentula kite nak layanan yang elok kan..tak salah pon kalau nak bazir duit bersalin kat private..

tu pandangan akula.

Diyana Zulkifli said...

rm1000 ek aza kat hukm?kos ape tu smpi rm1000?aku c sec depa dua ni,mia n ali.rm100+rm17.itupun free sbb GL..keh3x.

*no 3 nnti,mmdgkn aku dh tau kene operate jg maka aku nak try private le plak.mane tau,itu yg last dah..nak try yg selesa plak..:D

doktor+nurse yg jaga aku suma ok2 maybe sbb aku banyak mulut?ye la kot.haha

.Dd LaLa. said...

saya beranak kat hospital ampang. service tip-top tambah kena c-sect sib baik keje gomen bayar duit katil je RM18.

yang tak seronoknya satu je la...waktu melawat yang limited dan suami tak leh tunggu kita. kalau bersalin anak kedua...kita akan rindu anak first macam kawan yang dok satu ward dgn saya.

semua tempat ada pros and cons.

azzamoro said...

donut - hukm kan half gomen and aku keje private. macam mane pun still kene byr. rm1000 tu max kalau ceasar, kene dok wad lame, anak kuning ker..

kalau keje cikgu, ade GL boleh la kot nak beranak belas2 ringgit kat hosp fully gov.

Lin said...

klu nk keselesaan..private la za..aku harap ko besalin normal..

nadja said...

akum kak.. kalau akak nak yang best akak try g swasta g la hospital islam tuh pusrawi.. dorang cakap layan dia memang best.. cost dia jer la tinggi.. tapi sayer masa 1st baby kat HKL jer elok jer tak der aper pun yang tak ok smuanyer lancar..

fizamior said...

hospital gomen yg baru kebanyakkannya dh okeh sebab semi gov... tp kita2 yg dah biasa dgn private hospital ni mmg la akan choose private kan? sbb dh ada pengalaman & dh selesa... i think yg penting kita selesa..
:))

Anita, Mummy Adzryl said...

okay, tiba2 rasa nak tulis comment kt sini plak. :)

based on my experience (walaupun baru 1 anak), masa i checkup mmg i gi both private & gomen. walaupun kt gomen tu biasa la kene tunggu lama, scan karang, itu ini, tapi checkup kt gomen lagi detail dari kat private. and bab bersalin tu, awal2 mmg nak gi private gak. tp check2 poket n akaun2, rasanya 1st baby tu nak try gomen jugak! heh. sbb rasanya, bersalin sama jer kat mana2. janji kita sbgai ibu mengandung ni xleh cerewet. i believe in, kalo kita asyik dok merungut la, itu ini x kena la, takot nnt process melahirkan jadik susah plak. u get what i mean kan?

i bersalin hari tu kat hosp.putrajaya. seumur idup, ni la 1st time kene admit kt hosp & bersalin! seram sejuk gak. sbb byk -ve thots pasal gomen hosp kan. tp surprisingly, my experience was good! for me, duduk bilik share ber4 lagi best sbb all the moms dlm bilik tu sangat friendly & byk tolong2 i masa jaga baby. ehh! kt hosp.putrajaya mmg kita kena jaga baby sendiri unless ada 'case' apa2 kan. cuma masa nak mandi pagi tu, nurse yg mandikan. so xyah kita susah2 lepas bersalin nak mandikan baby. pasal husband nak temankan tu, masa kat labor room mmg husband bole teman! cuma bila kat ward tu kene ikot visiting hours la. so imagine, kalo dok bilik single tapi husband xleh temankan... boring kan? sbb tu i x kisah dok bilik ber4. pastu, hosp.putrajaya ni semua ward bersalin dia 1st class and takde 2nd or 3rd class. beza harga cuma either u bilik sorang, berdua or berempat. tp service mmg tiptop!

skang ni, berbalik pada keselesaan u laa.. kalo u rasa x selesa kt gomen, gi la private! tp private slalunya mmg la mahal sket. kene ready at least 5-10k sbb mana tau kalo ada complications kan (harap2 u semua ok)...

i rasa, kene tanya diri u sendiri. kalo i, x kisah gi gomen sbb experience i dulu mmg ok sgt! bersalin pun kejap jer. :) well, just FYI, hosp.putraya pun ada private service. they call it FULL PAYING PATIENT (FPP). my fwen ada gak amik service tu. yeap, u get a single room and husband bole teman dlm bilik. try la tanya. x mahal mana x silap i.

ok........ terpanjang sudah! take care yer.. good luck with the 2nd delivery! :)

azzamoro said...

anita - thanks a lot for your advice. i still tgh dalam mode berfikir lagi. iyerla kene tengok budget. kalau tak kesian my husband kan.

erm i hope dapat experience yang ok jugak macam u if i pilih to deliver in gov.

wish me luck...:)

Oyis said...

i setuju ngan psyche la azza. it depends on how confident u are with the service provider. kalo u yakin gomen pon ok, and akan memberikan yg terbaik, insya Allah mentally u will be fully prepapred and redha with the treatment given.

having said that, i must confess, i x brp yakin lg. the medical treatment i yakin tiptop, but part layanan masa labour tu, i jenis x suka kena marah / leter / perli ngan nurse. dah la tgh bertarung ngan nyawa. to some ppl yg hari2 buat kerja tu, it's just another day for them la kan.

if still undecided, leh wat istikharah. see what ur heart says :)

MeL MikaiL said...

go for privatela azza..takut nasib tak baik dpt layanan cm lahanat, nyesal tak sudeyy kang hehe..hope u normal delivery, amiiin...

MeL MikaiL said...
This comment has been removed by the author.
KambingBujang said...

azza

mmg la kalu ader duit lebih, sume org nk pg private sbb selesa, service bagus, tak der stress ngn nurse or midwife.. tp di sebabkan money constraint, hosp gomen la mjd pilihan.

cam huda maternity checkup and bersalin mmg company cover, tp ader limit la. lgpun huda rase, tempoh sakit, nak bersalin and discharge from hosp tue dlm 3D2N, rasenya ok kot kalu pg gomen, sbb bler ader 2nd baby rasenya lg byk pakai duit..

bler pg gomen dpt berjimat skit and duit tue bleh la beli toys to airyl and aper2 tuk BB baru..

:D