Monday, 8 March 2010

masalah telinga tersumbat

minggu lepas kan aku selsema kan. Memule selsema tu hari Isnin. Pastu selasa dah start telinga aku macam tersumbat. Dua dua belah ok. Tapi belah kanan agak worst sikitla. Malam selasa tu aku pi Klinik T & C dekat Bukit Anggerik Cheras. Doc ni cakap banyak wax telinga tersumbat so dia kasik ubat titis.

Malam tu aku pun titis la beberapa titik ubat tu kat telinga dengan harapan esok dah boleh kembali seperti sedia kala. Doc cakap jangan korek2 ngan cotton buds, nanti akan baik sendiri. So aku pun cayela. Yerla doctorkan.

Sekali wah esok pagi nyer iaitu hari Rabu, telinga belah kanan terus tak dengar langsung eh. Totally lost. Aku bergantung sepenuhnyer dengan telinga sebelah kiri yang jugak tersumbat tapi still boleh dengar sikit2. Masa breakfast, kawan-kawan aku borak aku tak dengar sangat. Macam jauh gile la. Aku dah macam depressed giler then dah tau macam mane perasaan nenek aku yang tak dengar tu pastu dia asyik suruh ulang-ulang ape orang cakap sampai kene marah ngan anak-anak sebab tak dengar. Sian dia.

Lepas tu aku tak tahan kan aku korek2 telinga aku pakai cotton bud. Takde hasil gak. Tapi makin lame makin sakit eh. Tengahari bos aku panggil meeting, aku rase macam nak gila sebab aku tak dengar sangat ape orang discuss time tu, so end up aku diam je sebab aku takut kalau aku bagi feedback or any respond macam dah terkeluar topik kan.

Abeh meeting terus mintak halfday dengan bos. Balik rumah, titis ubat tu lagi kat telinga, then terus tidur sampai ke petang. Bangun2 still takde perubahan. Dah tensen gile kan. Malam tu kesian Afiz dia kene banyak ulang-ulang cakap ngan aku macam cakap ngan nenek tua.

Then esok Khamis aku pi kerja dengan keadaan takde pendengaran sgt kan. Aku dah nekad kene jumpe specialist jugak masa lunch hour nanti. Dalam kepala aku ade 3 options.

1. HUKM gov ENT clinic.
2. Pantai Cheras ENT specialist
3. mane2 ENT specilist clinic yang terdekat dengan bukit jalil.

Aku memang dah tak tahan giler wey rase macam berdenyut2 & macam lubang telinga aku dah bengkak. Aku nak try masukkan cotton bud memang tak boleh rase macam sakit gile.

Aku call adik aku ingt dia ade kat HUKM so bolehla dia tolong bawak aku pi ENT clinic and lagi bagus kalau dapat potong queue ker ape sebab aku malas nak tunggu. Telinga aku dah macam nak meletup. Rupenyer dia tengah otw nak pi berjimba dengan kawan-kawan kat Sunway Lagoon mandi manda eh. Tak gunes.

Fikir nak terus pi Pantai Cheras jumpe specialist kat sane but suddently officemate aku suggest suruh carik clinic2 kat depan Puduraya yang ade banyak clinic speciliast old school kat sane. Yerla clinic2 lame pastu doc tua tua dah berpengalaman dia cakap.
Terus aku drive pi Pudu. Jumpe satu clinic. Old skoll eh. aku rase macam kembali ke zaman 80s.Masuk2 doc takde and I am the only patient. Nurse tua ni suruh aku tunggu dia suruh doc datang gak sebab doc pi ward round kat Assunta. Aku kan macam dah tak tahan aku cakap kalau lame sangat aku sanggup pi Tung Shin hospital cina tu carik specialist.
Nurse tu suruh aku bersabar tunggu doc then nasib baik around 20 mins dah sampaikan.

Pastu dia terus teropong telinga aku.

Doc – ”Wah ini dah banyak wax sangat ni. Dua dua belah pulak tu”

Aku – ” Yeker doc. Dah tak tahan ni doc. Rase macam bengkak”

Doc –” Memangla. Itu dalam telinga sudah luka”

Aku – ”..............................” sambil berfikir adekah kemungkinan aku akan dapat deria pendengaran aku balik.

Doc –” U ade korek pakai itu besi ka?”

Aku-”Manade doc. Pakai cotton bud saje” Aku tipu la aku ade try sekali semlm sebab tak tahan.

Doc-”U jangan tipu sama doc. Doc tau macam mane boleh luka”

Cess kantoi.

Doc – ” Takpa ini doc kasik cuci u punyer telinga bagi bersih so boleh dengar balik”

Then dia vaccum ok telinga aku pakai machine corong macam ni.
Pic from here.

Lepas dah vaccum telinga aku rase pergh lega. Then yang luka & bengkak tu dia letak ubat, tutup & tampal telinga aku pastu suruh datang balik Sabtu buka tampalan dia.
Lepas tu dia tunjuk eh wax yang dia vaccum dari telinga aku, tak yah la aku paste letak kat sini kang korang tak boleh nak makan lunch pulak. Banyak gile.

Doc –” Kamu selalu korek telinga ke?”

Aku –” yerla doc, hari hari lepas mandi mesti korek dengan cotton bud”

Doc-”Sapa suruh baut macam tu?”

Aku – ” Aaaa…yerla nak bersihkan telinga la"

Doc –” jangan korek pakai cotton bud. Itu semua kotoran masuk balik telinga sampai tersumbat telinga u. Hari hari pulak tu. Serbuk2 dari cotton bud semua terkumpul”

Aku –” Abeh nak korek telinga macam mane?”

Doc – ” U tengok macam mane anjing and kucing korek telinga?”

Aku– ” Dia garu2 luar telinga je doc”

Doc– ” Haa..buat macam tu saja. Jangan korek2 lagi. Nanti sumbat lagi”

Cess..

Bile aku citer kat Afiz lepas treatment tu dia cakap –

Eyewwwwwwwwww… rupenyer selama ni saya tidur dengan orang yang banyak tahi telinga. Geli nyer.

Cess.. brengset.

Sekarang telinga aku yang paling bersih tau. Dah clear gile. Bile dengar orang cakap aku rase clear sangat2.

p/s aku dah phobia dah dengan cotton bud ok. Dah takut nak masukkan anything kat lubang telinga.Pasni setahun or 2 tahun sekali aku nak pi ENT specialist pi servis telinga aku. Akeke..

46 comments:

~ As ~ said...

aku pun pernah kena mcm ni...rasa bengkak je telinga sakit...ingatkan nak kena penyakit beguk tu...

azzamoro said...

as - itula. tensen weyh.. nasib skang dah clear. lega aku. hehe

HaNa NyoTa uHArA said...

aku dah gelak masa ko balik dari opis hari tu.. tapi aku tahan tahan sebab aku tau musti ko buat entry pasal telinga kat blog ko.. so harini aku gelak puas2 sebab cam kelakar tapi dalam masa yang sama aku kesian kat ko....
p/s aku pun dah rasa takut nak guna cotton buds dah.. hmm..penah sekali aku guna cotton bud terkene gegendang telinga.. pedey jap

liza said...

nak tergelak aku masa last basa entry ko..bila ko ckp kena pi servis telinga...skrg ni bukan keta jer kena servis..heheh..tak tau plak rupanya tak elok guna cotton buds..alhamdulillah telinga ko dah ok..mmg berbaloi laa yer pg old school punya klinik..:)

Lin said...

kekekeekke...sib baik pendengaran pulih seperti biasa..klu tk....kene la ko ckp terpekik-pekik..bajet ko rase suara ko pelahan kannn....kekekekek

Farah said...

erk..aku rase aku macam bakal jadi macam ko je sebab hari2 pon korek telinga..nak pergi check jugakla.

Elyn said...

ekekeke sian u azza sakit2 kene sedas camtu dr husb!!

btw i pernah kene gak tapi masuk semut kot. pekak sebelah. ENT mahal kan charges dia??

Liz Rohaizat said...

saya penah kena. doktor bagi ubat titis cerumol. dia suruh titis utk 5 hari. pesan dia, jgn korek. kena dtg clinic utk cuci. mmg sy x korek. biar je sumbat.

lps 5 hari, doktor cuci. terus lega!

doktor kata, kdg2 bkn sbb kita x korek telinga. cuma kdg2 tahi telinga tu jadi terlalu oily hinggakan x boleh keluar sendiri.

dedalie said...

kelakar la post kau ni. hahaha (jahatnya aku menggelakkan kesengsaraaan sementara kau ni) nasib baik dah ok. jgn lupa khamis ni date kita ye.

eiNa said...

rilek je nurse tu duduk baca newspaper .. sungguh old skull klinik itu.. :P

MeL MikaiL said...

oh baru tau ni..i pun hari2 bersihkan telinga guna contton bud. takut jgk jd cmni..

Diyana Zulkifli said...

huhu,cian ko aza.eh,tp btui ka just kene garu2 belakang telinga ja..?aduyaiii...mane sedap wat camtu ja?ahahaha

isabelle said...

haha...goblok sungguh ayat afiz tu. huahuahua

Queen of Pirus said...

betul la tu azza...mmg dulu2 akak pikir pun hari2 cuci ngan cotton bud, telinga akan bersih.alhamdulillah cousin akak pernah kena case mcm ni dlm 11 thn dulu..so mmg tak amalkan cuci ngan cotton bud.

Oyis said...

tu la, Dr kat sini pon x kasi cuci pakai cotton bud. yg besi tu lg la diorg x pernah tahu ada kan? katanya, biar kuar secraa sdn bhd. ahem.

btw, kecik2 dulu saya mmg slalu kena gi ENT yg old skool mcm tu, sbb mcm dlm telinga ada terngiang2 tau. slalu jgk la kena sedut dgn alat tu. mmg membawa balik kenangan la bila tgk gmbr2 tuh azza, tinggal Dr saya very the tua oneee.... x tahu dia masih ada ke dah x de lg dlm dunia (i was around 8-9 y.o masa wat treatment, and he looked like he was already 50 then, which makes him 70 now!).

mummy_adam said...

wah, takut nyer.. lenkali xnak guna cotton bud lah.. kita garu2 jer ek.. tp lawak plak, bersih ke garu2 jer..haha

Jiey^Mien said...

comel la entry neh..
aku baca dari mula smpi abes!
=)

semut-terbersin said...

azza..masa aku skulah dulu, ceggu aku pernah pesan, jgn korek telinge..sbb die pon kene macam ko nih laa..n doc tu cakap, sebenarnyeh tahi telinge kita ni akan cair dan kuar sendrik..tayah susah2 korek..yg keliling lubang tuh je bleh cuci, tp jgn korek guna cottonbud/besi...biar kan je..hehe

Iron Butterfly said...

hahahhaah memang lawak. i wonder how the wax look like. rotfl.

Iron Butterfly said...

hahahhaah memang lawak. i wonder how the wax look like. rotfl.

tatacfahmi said...

salam... berapa nak bayar service telinga tu?

KambingBujang said...

huhu.. sama cam my hubby la.. I call him pekak.. marah dier

aper taknya.. dier nya taik telinga from umur 16thn terkumpul..then bler pg swimming, telinga dier sakit pg jumper ENT, mak aiii kuar taik telinga kaler brown..adusss.. terkejut beruk tgk.. huhuhuh

saiful bioasli said...

uik seram sejuk lak i baca citer u nih..anyway mmg bagus utk info semua.
n i pun pnah kena mcm tu..abis 1 shah alam klinik i pegi tp still x ok..
n then klinik yg i pg tu suggest i g specialist hosp..erm hope ok la lps nih.. hehehehe, jom sama2 boikot cutton buds n ramai2 cuci telinga kat klinik berdekatan..heheh

amin said...

good info bro, aku pun terkena ni...

wahida said...

cost wat treatment tu brape ek? nak tau....

Angin Selat Melaka said...

Salam...
Gejala tersumbat mcm ni salah satu faktornya adalah kerana terdapat saluran dalaman yg pecah, (luka) kemudian ter'sembur' keluar aliran yg tak sepatutnya. Kemudian bertukar jd lendir serta kotoran. Bagi merawat luka dan hakiskan kotoran tersebut, saya mencadangkan agar membuat treatment secara sendiri di rumah. Jimat kos dan masa. Salah satu ada di:

Rawatan telinga dan hidung tersumbat

Doktor selalunya bagi ubat berunsurkan kimia, supaya ia tahan sakit atau pulih seketika. Pulih utk selama2nya saya tak berani kata sebab saya bukan doktor. Tp melalui pengalaman, mcm tu lah. Ubat para doktor ada kala hanya untuk 'prevention'. Rawatan tradisional berbeza sb ia menggunakan sumber semulajdi yg mempunyai nutrisi yg diperlukan tubuh. Info lanjut agar dpt pemahaman penuh ada di:

Mengenai resdung dan simptomnya serta cara pembasmian

Dengan adanya2 rujukan ni, saya harap sesiapa yg terlibat temui jln penyelesaian. Good luck.

azila raffie said...

tq for info azza..

mlm td aku beriye kuarkan taik tlinga, hasilnye aku tgh pekak sebelah ni.. huwaaaa...

bape kos buat sedut kt ENT ni ek?

Ridz Varn said...

berapa kena cas vacuum telinga tu? aku ada dengar org ckp mahal.. yer ke?

ratucakeshouse said...

salam..boleh saya tau berapa kos vacum telinga tu? sy nye telinga tersumbat dah seminggu akibat selsema dan batuk..sy dah g klinik ENT dekat2 plaza pekeliling.tp tak berkesan pon..dia takde vacum pon..dia bagi ubat jek..lgpon sy pregnant 6 bln risau mkn ubt byk sgt...pas dia vacum dia bagi ubt gak ke? plz..reply..

aclassneon aclassneon said...

So, berapakah bayaran nyer?
I pun same gak..telinga tersumbat..aduyai..da la berdenyut..
demam...sakit kepala..semua serang satu kali..mampus..

ribena pingu said...

salam. nak tanya, berapa kos dia? kawan saya de probs sama. kesian dia, byk kali p klinik but nothing.

ribena pingu said...

operation hour dia bila ek

ribena pingu said...

thanks! dah bawak kawan jumpa doc tu, Alhamdulillah telinga dia dah ok. bayaran dia worth it laa sbb doc pakar. masuk klinik tu cam confuse jap, sbb memang old skoll gile. barang2 dia pun memang antik, even radio kat luar pun. yang penting, servis sangat bagus!

Arianna_Aariz said...

ramai yg tanya, how much it cost? dh a week telinga kita berdengung…

pakar emas said...

Apa alamat dan no tel klinik pakar ent ghana tu yer
Boleh bagi tak. Coz anak i masukan manik2 kat telinga risau dibuatnye..tq

fazriah Subhan said...

Brapa kos yer? Mahal x

Freeman said...

aku pernah kena pekak telinga belah kiri..

aku cerita dari awal..untuk kepentingan korang gak..

time tu ngah jamming kat studio..member punya speaker guitar tak kuat..so aku ejas ar volume die..ngah pulas volume, member petik guitar, krakkkk kat telinga aku..berdengung..biasa dah bnyak kali..

esok bangun, berdengung lg..aik pelik nie..esok lagi, xelok2..pelik dh nie..pastu dh bpe minggu pekak tak dengar langsung belah kiri..rasa nk cocok ngan jarum..aku try sentuhkan ngan cotton bud, peh banyak cecair pekat..adui..

aku terus gi klinik..die bg aku cecair titik2..ble titik, ade bunyi mcm ape tah..aku biar je, dengar skit, pastu pekak blek n makin sakit..pegi klinik blek, bagi ubat tu jugak..setahun dah..masih sme..bosan dh aku ngn ngn klinik, terus gi hospital bagian emergency sebab dh tak tahan gle..sakit, pening, rse nk mati pun ader..rse mati lg bgus..so, gi emergency, die bg surat doktor pakar telinga..tym tu plak xder org,aku trus ar gi jmpe..tym tu gak check..yg check tu, doktor oversea..

die cakap, aku balas skit2..sebab dh sakit tahap nk mati dh..then die cakap "i can help you a little bit"

die ambik tiub then die sambung ngn vacuum yg mcm injection jarum tu..pastu die sembur kat telinga aku..air mcm berputar2 dlm telinga aku..dh lme sembur, keluar benda keras..xtau benda ape..benda yg wat sumbat telinga aku selama setahun lebih..lepas abis semua keluar, pehhhh alangkah nikmatnyer bunyi2 alam..

doktor tu kata ader yg terkoyak tapi sngt micro kat gelombang..xbesar pun..masih berpotensi untuk pulih..die suh aku titiskan ubat die bagi untuk sambungkn yg koyak tu..

blek jer, aku gi kedai makan, ya allah betapa nikmatnyer telinga aku sbb ader air sembur td kuar titis demi titis yg wat aku betul2 lega..jelas telinga aku dengar bunyi2..

then ari2 aku titiskan ubat doktor pakar tu bg sampi sembuh..

sampai skrang, ejas volume speaker adalah nightmare..aku nk ejas pun, aku suh org ejas..
jadi korang, hati2lah dengan speaker..jnganlah kuat sangat dengan volume..sbb sangt berbahaya..boleh wat gelombang telinga terkoyak..

muhammad hilmi said...

Aku tngah kene sumbat telinga ni...tros aku search kt google serbasearch ni huhu..jumpa lak artikel orng yg pengalaman cm aku tngah kene skang ni..,aku tadi pakai cotton bud bsihkn luar2 je..pastu tiba2 tlinga kiri x le dngar haish.....redha jla...mknanya aku kna jumpa doktor la jwbnya huhu#tq

muhammad hilmi said...

Aku tngah kene sumbat telinga ni...tros aku search kt google serbasearch ni huhu..jumpa lak artikel orng yg pengalaman cm aku tngah kene skang ni..,aku tadi pakai cotton bud bsihkn luar2 je..pastu tiba2 tlinga kiri x le dngar haish.....redha jla...mknanya aku kna jumpa doktor la jwbnya huhu#tq

Azurezchumelz Miaow said...

berapa kos kalau g ENT tok vaccum telinga ye?dah pkai ubat titis masih sama lg...pekak belah kiri...ank cerita apa pun sya tak boleh dengar....

thekaylashoppe said...

Sy pon nak tau brape cost utk vacuum telinga tu.?:)

nurul afiqah tahir said...

boleh tahu x klinik ape n kos brape. saya dah xthn. telinga rasa mcm bengkak. emailkan at fieqaafieqa@yahoo.com thanks azza.

faizul badri said...

Kepada sesiapa yg ada masalah telinga tersumbat, tuk korek dengan selamat boleh guna penyedut tahi telinga ajaib. Mudah dan selamat diguna...
http://www.muslimchoices.com/?p=pembersih_telinga

izzati Shilo said...

berapa kos vacuum tu yek ? ada jugak pegi jumpa doc , then dia cuma bagi cerumol.. tak tahulah berkesan ke tak.. tapi pelik jugak , telinga kanan pekak .. telinga kiri pulak luka.. dia cuma suh letak ear drops tuu sebelah kanan yang tersumbat jee.. masa dia teropong ear tu , dia cakap .. doc dah tak nampak ear drums awak.. telalu banyak wax.. hmmm sadiss

A I E N S Y A H N A N said...

nak tau alamat klinik tu boleh??kalau boleh nak no phone klinik tu sekali nak buat appointment..
telinga dah pekak sebelah, xtau la pasal ape.. dah sakit smpai kat bahagian bawah telinga.. help me.. boleh email dekat aienzzz@yahoo.com.. tq.. :'(

Nor Syaza Samsudin said...

Boleh tahu klinik ni dimana