Friday, 5 February 2010

door gift perkahwinan – hadiah atau sampah?

Tak sampai 2 bulan je lagi wedding reception adik aku. So, aku dah kene start bertungkus lumus dah ni. Beside hantaran, aku dah nak kene prepare door gift utk tetamu.

Aku bahagikan kepada 5 jenis –
VVIP – meja pengantin
VIP – adult
VIP – kid
Guest – adult
Guest – kid

Jangan tertipu dengan nama VVIP or VIP tu. Takde menteri pun yang datang. Apetah lagi kerabat diraja. Tapi, kalau dah belah perempuan datang, kite kenelah layan macam layanan kerabat diraja kan. Hari pun hari raja sehari.

Ok aku baru ade masa minggu ni nak surf cari idea. Aku sukela tengok idea kotak macam ni. Tapi kat dalam aku tak tau nak isi ape. Aku taknak la isi sampah.Cakap pasal door gift ni, aku suke bile pi kenduri, dapat barang yang berguna, seperti towel, handkerchief, kipas tangan, beg isi duit syiling, kotak mengkuang atau kotak biasa boleh isi syiling ngan brooch, surah Yassin, or benda yang boleh di makan seperti buah ker coklat ker or sweets.

So, memandangkan aku jenis begitu, aku nakla beri benda yang berguna, bukan sampah seperti brg2 so call hiasan yang ntah hape-hape. One of my friend cakap, dia pernah dapat sudu & garfu yang kecik dah so low quality dan mudah dilentur. Aku tak pernah tengok weyss.. jap aku google.
Ok kalau aku dapat, aku pun nak garu kepala nak buat hape ngan benda begini.

Sabun kecil yang tak wangi letak dalam bekas kain pun aku rase satu benda yang tak cool la dan lepas dah dapat aku tak tau nak buat ape.

Kalendar letak muke pengantin pun adelah paling sangat tak cool jugak.

BTW, aku ingt nak curi idea Shilashower (aku tengok kat blog Mai) untuk bagi kad VIP- kid begini. Nampak so comel. Kat Ikea pun berlambak. 6 biji = Rm5.90 kan. (ohh aku jumpe katalog ikea thn 2006 masa kemas pindah umah haritu, thn 2006 dulu harga dia 6 biji – RM4.90 je.. huhu).As the Guest abah aku bajet nak bagi CD Zikir so aku kene carik paper bag untuk isi sekali dengan cupcake & bunga telur. Untuk VIP tu korang ade idea tak aku nak letak / beri ape?

17 comments:

Zuhaini said...

aiyo.. cantik la yang cawan IKEA tu.. :) tapi saya rasa agak mahal.. huhu :(

Elyn said...

i kalo dpt gift yg takle die telan memang simpan je azza. dah 1 box kat umah tu. tapi yang sonok bila bukak belek satu2.... i igt wedding sapa punya.

ciketon fazya said...

aku plan coklat..hehe

Hanz said...

azza,dah ushar blogshop yg buat kotak aritu? me dulu2 pun bagi face towel warna-warni, ikat ngan bunga ros merah hati & gold lace sebab tema warna tu..kek dalam kotak pun bagi jugak..zaman la ni..orang dah x bagi telur..

agree part something yg useful & cantik!

DYLA said...

betul la jugak.. bagi la door gift yg boleh digunakan..

sudu garfu kecik tu sy penah dpt. memang mudah lentur..

Farah said...

tugas yang sama aku tengah buat skang untuk kahwin adik aku bln 3 nanti...tp dorrgift aku simple2 je sebab aku yang sponsor hahahaha (kakak yang kedekut)..aku dah order muffin 1000..mak aku plak beli kuih baulu 500 peket..pastu maybe beli gula2..kalau ade duit lebih kami akan letak buah ke dalam paperbeg tu.

aku prefer bagi orang makanan..atleast diorg leh makan.

Mrs. Kown said...

perghh, kanak2 pun ada kategori VIP? hihihi. bertuah anak itu. ;)

tapi budak2 ni bagi cekelet je, kalau tak bagi yang lain, dan dan tu dia buang or tinggai je.

MeL MikaiL said...

utk vip i penah dpt buku doa2 yg kecik & tasbih..menarik jgk ;)

mummy_adam said...

last week i p ikea, ada couple tu beli gelas yg kat link bwh nie satu trolley.. so we was thinking utk door gift lah tu.. n i rasa good idea jugak coz boley guna :)

http://www.ikea.com.my/elp/even_lower_price.asp

i pun suka benda2 yg boley guna or makan, kalau yg merepek2 nie rasa membazir jer.. kalau bagi cookies cute yang mcm masa birthday airyll pun besh jugak :)

zaza said...

kat Kelantan byk benda2 cam gini!! heheh.. DTG la.. MURAH je tau..

Oyis said...

hehe... cawan tu pon ada jual gak kat IKEA UK nih. kitaorg beli utk aisyah wat minum, supaya x payah guna cawan gelas hehe

This is .... said...

ye, kadang2 rasa membazir saya rasa.. selalu dapat paper bag yang custom made ada muka pengantin, tapi, saya tak tau buat apa.. in the end, buang aje.. mahal jugak, paling koman RM1.00 satu, kalau dah ada nama + gambar..

tak salah bagi doorgift, tapi, biar berguna utk tetamu.. instead of habiskan duit beli doorgift macam2, apa kata focus kat makanan yang tempah dari katerer.. biar bagi paling best, paling sedap, sampai semua orang pun puji sehingga 7 keturunan.. hehe..

nasazfrog... said...

hai... sebenarnya byk benda leh bagi tapi terpulang kat kita la nak bagi apa kan... ermm keychain ke, kipas tangan ker,,, klu makanan byk yg kita leh bagi...

salam kenal.. :)

basket_lab said...

SALAM

APE KATE AKK TGK GIFT YNG ADE KT MY WEB

SERENDAH RM0.90

APE KATE BAGI MUG UNTUK MINUM OR BAGI BEKAS PORCELAIN VANTAGE

LEH GUNE TOK ISI BUTANG BAJU,BROOCH, DLL :)

SALAM MESRA DAN SALAM KENAL

basket_lab said...

MY WEB : www.basketlab.blogspot.com

Am said...

azza...aku bg mug rm2.50 kat kk home decomart kat sacc shah alam...semua cakap cantik hehe..ye la...corak can vantage tableware paahal aku beli murah jekk

azura said...

Salam...ada sorang kawan saya ni tengah buatkan sendiri door gift utk tetamu VIP dia. Nak tahu apa dia?? Sekotak perfume yang boleh dibawa solat tu...tak sure brand apa, tp bila dah decorate nmpk sangat cantik untuk diletak di meja VIP. cool kan :-)