Tuesday, 19 January 2010

taman permainan kanak-kanak yang bersih dan selamat

selalunya after work memang saya akan bawak airyll jalan-jalan pusing taman. Itupun kalau badan tak penat la. Kalau penat tunggu Afiz balik kerja baru bawak jalan-jalan naik kereta.
Sebenarnyer susah jugak nak jumpa taman permainan yang bersih dan selamat kat area Cheras ni. Most yang saya jumpa:-

Kotor
Tak potong rumput
Banyak nyamuk
Tak selamat sebab alat permainan rosak or pecah or dented
Ada anjing
Dekat betul dengan budak-budak main bola, so kalau anak kat playground berkemungkinan besar Airyll boleh terkena bola
Ada lopak air
Dan macam macam la.

So for the first time kitorg jumpa satu kawasan playground yang terjaga, selamat dan bersih kat Cheras ni.
Saya rasa sebab Alam Damai is one of kawasan elit orang – orang kaya tinggal kat sini, so playground pun dia jaga dengan betul la. Ada guard lagi.Now saya bawak Airyll pergi sini la. 5 to 10 min driving distance dari rumah. Ramai jugak parents bawak anak datang main sini even weekday. Lepas kerja terus bawak datang main sini. Yerla kesian kan satu hari tinggal kat rumah pengasuh, so petang bawakla keluar main.

Seronokla dia main sini. Sampai berpeluh-peluh. Saya pun berpeluh-peluh nak kejar dia.

Boleh belajar main buai, gelongsor, naik turun tangga. Mula-mula takut tapi lama-lama berani and nak main lagi. Kat sini so safe sampai parent boleh duduk tepi and tengok anak main (for 3 yo above la). Maid pun ramai sorong stroller.Also, kids pun boleh belajar social skill- bergaul dengan kanak-kanak lain. Tengok budak kecik ni menyibuk nak main dengan abang besar.So, berapa kerap korang bawak anak korang ke playground? (yang bersih dan selamat).

17 comments:

.D d L a L a. said...

dd tak bawak lagi anak pi taman... berjalan pun asyik jatuh lagi.

alam damai tu kawasan org kaya ke?

Elyn said...

kat alam damai mmg cntk playground die azza... tp jauh plak dr umah i skang ni heheh.

ni dh lame tak bwk wafiq pi playground sebab area sini lagik teruk dr area umah sana azza. baik je main kat umah....

okinokiyo said...

i bwk nasya gak kat playground my house skrg ni everyday.. dulu takder lepas tu kitorg wat petition terus ada. gambar last airyll tu sebijik mcm nasya dok tengok apa kakak2 arab kat sini buat. and social skill tu penting la supaya diorg ni tak tkt sgt strangers.

~ As ~ said...

tak pernah..aiyooo bad mommy...

Anasfadilah said...

hari-hari!

bawah rumah ada playground..heheh

tapi hujung minggu kami bawa Ziyyad main kat taman belia

playground dalam taman ada hutan sikit

tempat redup sangat..lepas tu ada public kids pool yg best giler!

memang berpeluh-peluh..kinda exercise jugak kan..tapi in a fun way :)

Zety Zin said...

saya selalu (takla selalu pon :() bawa anak-anak ke playground yang dekat dengan carrefour btho tu. tapi dekat dengan tasik so agak bahaya la jugak. kena pantau selalu. imran asyik nak tengok fish je.

Mimi said...

Hi Azza! I pun try bwk awisy main kt park everyday. Tp skarang musim hujan kan! We all slalu pergi tmn tasik chempaka bangi. got 2 playgnd, tp 1 je yg properly maintained n safe for small child. Sambiltu bole la mama dia konon2 excercise sekali! Hehe.

Mrs.R @ Emi said...

best aa p/ground tu azza...bersih n selamat...umah sy betul2 dpn p/ground..tp kwns perumahan ni dah lebih 10thn..u imagine je la...camna die nyer condition..tp thp kebersihan kira ok la :)..sy bwk emily 2x je seminggu..letih aaa sonsorang je

Zuhaini said...

i bawak alia pi taman kat blakang rumah ni je.. tapi lagi selalu pi Titiwangsa.. :) itupun weekends je la...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku jarang2 bawak dia main kat taman.syoknya kalo bersih2 mcm ni.

Ini Bukan Key Chain, Ini Pen Drive

lin muhamad said...

kt taska anak aku dh ckp ada playground...pastu kat bwh umh aku ni pn ada playground.bersih gakla sbb kt situ tak de rumput.hehe...
tapi tula, dia pulun main sampai tanak balik.

amboi3x, airyll cm budak besor..hahaha

.: Ain Rusli :. said...

lawak betul si airyll ni nak join abg2 besar..cibukkkk je si kecik tuh..hahahaha..
sara kecik lagi nak g bawak ke playground..tapi aku penah bwk die main buaian yg ade tempat duduk utk budak kecik tu..(ape kenama eh?)seronok nye dieeeee...hehehe..

mummy_adam said...

besh nyer dapat p playground.. depan umah i pun ada playground 2-3mnt jalan kaki pun dh smpai, tp xde masa nak bwk dia p plak..huhu :(

iem said...

Bestkan bawa diorang main2...
kat kawasan umah im pun tak terjaga,tak sanggup nk bawa..
selalu hujung minggu bawa faiq gie titiwangsa walaupun jauh tak kesahlahkan asalkan mainan dia selamat n tempat bersih..

yatie chomeyl said...

chomeyl giler aksi airyll main dgn abg2 tu, mcm faham je tgk abg2 tu main game erk

isabelle said...

ada playground dpn umah. tapi kdg2 je bwk.
kdg2 tu maksudnya..kalo mrhubby & i rajin nak tunggu adam main smpi penat.dia kalo jumpa slide, xreti nak stop.

Siti Fatimah said...

sofia kalau pi playground confirm tak mau balik u kdg2 tue i kena dok sampai hr gelap br balik hihihi... actually kalau leh bwk hari2 lagik bagus biar kuar peluh byk2 kan...gud 4 their health sebenarnyer :)