Thursday, 7 January 2010

My first experience to government clinic – Klinik Ibu dan Anak, Cheras


Masa pregnantkan Airyll, memang monthly checkup aku buat kat private, dengan Prof Hashim. Aku tak pernah terfikir nak pi gov klinik sebab kawan-kawan saiko aku cakap kalau pi gov klinik ni kene pi awal-awal pagi tercangak depan klinik before klinik bukak then kene tunggu berjam-jam sampai abeh checkup. Pastu nurse dia garang. Keke

Last 2 weeks aku pun pi la cube nasib dengan sebab utama – kalau korang ingat aku ade letak entry aku nak service yang nurse gov datang rumah yang buat checkup kat kite & baby kite (siap ajar mandi & breastfed skali). Then lagi satu, nurse gov ni kesedaran dia ttg breastfeeding ni tinggi daripada nurse pvt yang dulu tak pernah nasihatkan aku nak suruh breastfeed, so aku rase tak salah aku nak pi check up kat sana pun.

Aku sampai around pukul 8.45 pagi. Aku tengok kereta dah penuh gile kat tmpt parking & orang pun dah ramai datang. So, aku pun rase sure kene stay sampai petang ni.

Terus pi kaunter cakap nak bukak buku merah. Nurse tanyer dah berapa bulan. Aku pun cakapla dah nak masuk 5. terus kene bebel apsal dah 5 bulan baru nak dtg bla..bla.. bla.. tapi aku diam & senyum je la. Aku nak cakap aku baru tau yang aku pregnant, tapi tak tersebut pulak.

The procedure are:-
1. Kaunter No 1 – Isi borang untuk daftar buku merah. Nurse akan beri nombor. Nombor tu yang kite akan carry sampaila abeh proses. Lepas isi form, duduk & tunggu nama dipanggil.
2. Kaunter No 2 – Check tekanan darah. Amek berat, ukur tinggi. Pada masa yang sama nurse tanyer backgfamily background medical history.
3. Kaunter No 3 – Amek darah (nurse inject dari lengan) dah pi toilet untuk air kencing.
4. Kaunter No 4 – Pi hantar darah & air kencing kat makmal pastu tunggu result. Then lepas dapat result kene tunggu untuk check up.
5. Kaunter No 5 – Check up. Kene baring then nurse akan check heartbeat baby gune satu alat. Nurse akan ukur perut & then rase mcm tekan2 sikit (dia cakap nak check kedudukan). Kat sini juga kene check breast takut ade breast cancer ker then kat sini la jugak aku kene bebel pasal breastfeeding. Lame la jugak kene nasihat sebab ikut history aku breastfeed Airyll kejap je kan. Siap nurse warn lagi, dia akan datang rumah check tengok kite breastfeed ker tak.
6. Kaunter No 6 – Mcm interview la. Nurse tanyer ade ape2 sakit ker, aleergic ker. Then dia nasihatla macam-macam pasal pregnancy. Dia juga terangkan satu-satu result test darah & air kencing aku. Then dia set untuk next appointment.
7. Kaunter 7 – Ambil ubat. Ade 4 jenis ubat. Iron, Vit C, folic Acid & B complex.

Habis semua around 11.30 pagi, then boleh terus balik. Bawak sekali buku merah yang ade details pasal segala checkup tadi. Satu sen takyah bayar. Keke.

So, aku punyer pandangan – based on 1st time aku pergi sane, takdela lame sampai kene berkampung kat situ. Boleh tahan lagila masa nak menunggu tu. Lagipun banyak proses kan.Bawak buku & baca. Takdela rase lama.

Then setiap kaunter nurse lain-lain. Then nurse pun semua okla. Aku rase nurse gov ni kalau muke kite senyum & tak menjawab bile dia cakap, dia pun ok kot. Kalau kite menjawab tu dia marah tu.

I like the service expecially pasal nasihat pasal breastfeeding tu. So clear sampai siap keluarkan carta semua eh. Siap dah macam satu session dah.

Pasal free pun aku suke.

Lepas nurse terangkan pasal result blood test aku, aku kene refer to Pakar this Monday sebab anemia during pregnancy. Kandungan darah merah terlalu rendah sampai aku tengok kat Kad merah aku nurse tulis berisiko. Aku dah google-d semua pasal ni and dah makan all the suggested food untuk naikkan kandungan darah merah. Hope check up nanti ok.


BTW, saje nak comparekan procedure checkup kat UKMSC.
1. Kaunter 1 – bagi buku appointment.
2. Kaunter 2 – Pi toilet, air kencing beri kat nurse. Check heart beat & berat. Nurse diam je takde nasihat or tanyer pape.
3. Kaunter 3 – tunggu giliran untuk jumpe doc. Nasibla sape datang awal dia jumpe dulu. Sebab tu if appt kata kol 4, kol 2 aku dah dtg. Keke.
4. Kaunter 4 – jumpe doc. Doc scan baby. Print gambar. Bagi nasihat sikit2.
5. Kaunter 5 – Bayar. Sekali check up paling rendah RM90. Kalau ade test darah dekat RM200++.Pastu tak dapat pun result test tu.
Kaunter 6 – Amek ubat. Balik.

Masa menunggu – 30 min to 2 hours. Then kite tak boleh bawak balik file / card pasal kite punyer checkup result. Dia bagi buku appointment & MC sheet aje.

But I go for both la sampai pas beranak. Dua-dua ade benefit sebab kat private aku suke tengok baby kat monitor scanner tu. Hehe.

33 comments:

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

WOW azza,u preggy 2nd baby??congratulations!but how come u dunno u dah 5months preggy hehehhe.

~ As ~ said...

terbalik pl kita azza..saya 2nd baby ni ke private... bkn sbb gov. tak ok, ok sangat..cuma malas ambik cuti setiap kali nak check up..
tp bersalin saya tetap kat gov.

Farah said...

haah azza..aku buat cenggitu jugak sebab gov clinic ni bukan selalu die scan baby dalam perut tu..

hahaha bab free tu plg aku suka..kalau kat klinik taman tun ni lagilaa pi kol 9pg kol 10pg dah balik sebab tak ramai orang lansung!

aku rase sbb orang taman tun byk duit sebab tu diorg pi private je.

lin muhamad said...

tak semua klinik/hos gov tak bagus.ok jugak.cuma klu terkena nasib tak baik cm aku last week(gara2 berat sara statik tak naik,kena bebel psl tak campur fm)..part tu anginla jugak.petama kalila aku jumpa nurse gomen yg tak support bf ni.selama ni aku jumpa semua ok2.siap bg nasihat lagi apa yg patut aku buat.

eiNa said...

ok la klu cam tu nnt 2nd baby kak eina pun nk try pi gov clinic la..

Hasliza said...

klinik gov mmg baguslaa bab2 breastfeed ni n nasihat2 lain..aku rasa bab menunggu tu..ikut klinik laa gak..ada yg sekejap jer sebab tak ramai org..sama mcm ko,bab checkup aku mmg pg gov sebab kita ada detail rekod yg kita boleh bawak kemana2 dlm buku merah tu..tapi pasal scan mmg kena pg private laa..btw,suka tengok gambar ko yg kat besday party afif..dah buyungggg...:)..aku suka tengok org preggy sebab nampak comel

Elyn said...

i igt kalo 2nd preg nnt pun nk pi buat checkup kat govt. tp nk pi kat ptrjy sebab aritu masa bersalin, nurse tu dtg umah.

siap tye mcm2 pastu marah sebab i pi private bersalin. nak marah balik pun tak bule sebab die dh tolong check anak kite.... layan kan je pangai dierang ni!!

.D d L a L a. said...

i pun buat check up dua2 klinik gomen and private. tapi yang best pasal gomen clinic ni is everthing is free. i kena c-sect ari tu pun bayar RM18 je duit bilik. selebihnya free. cuma satu je lah yang macam tak syok... suami tak leh tunggu. tapi mana2 pun, there's always pros and cons.

yatie chomeyl said...

rajin u buat pros and cons utk govt & pvt spital neh..

hope mslh anemia u tu x memudaratkan u & baby..stay healthy

zalyeaclik said...

Salam Azza....Aku dr dulu lg wat checkup kat dua-dua sekali.Tp yg kali nie,memang teruk sikit la sebab aku kena refer pakar kat hospital besar.Klu klinik desa tu memang la best sebab xyah tunggu lama,tp klu kena g pakar tu ko pun paham kan hospital BP cmner.Apepun aku doakan ko sihat sampai bersalin nanti....

Am said...

hehe..aku lak suke pg gov klinik sbb kalo kat soraya tu pun lama gak tunggu turn...pastu lak suke tgk bb or budak2 yg datang check up..cute sengat..mcm2 gaya.

pastu details checkup, senang pg mana2 sbb aku check merata2..kejap kat shah alam, kejap kat kulim, kat astar..

tp aku ade gak pg dptkn 2nd opinion from private, KMC (Kedah Med.Ctr) or UMMC kalo ade prob ke ape..

masa tunggu aku suka baca n buat cross stitch...ya ampun, mmg masa tu aku tgh gila buat cross stitch..tu yg kuar pempuan kot..

[-suziey-] said...

hmmm sy 1st time checkup (mmg 1 lg anak kan..blm mask 2..ekek:p) mase sebulan dh g..semangt giler..kena bebel gk ngn misi gomen..:p

Fazahra Life said...

azza..dah 2nd baby..congrats ye!
bagus entry u..i suke :)

ApasH said...

salam kenal..

1st time nk tinggal jejak ni..

Kalo kt klinik gomen ni mmg yg paling besh sbb free..hehehe..tapi tentang nurse..ikut nasib. nasib baik dpt yg baik2 belaka. Paling x best bab kena tunggu lama tu. tp depends ngn tempat laa..

For my experience checkup mmg wat kt klinik gomen. cuma kalo nk gi scan tu baru gi private.

ema82red said...

Setia dgn Gov... Rase semua OK... Tapi manjang kene half day... hehehe...

Oyis said...

masa i pregnant kan aisyah pon i pergi dua2, sbb nya x leh nak decide nak bersalin kat private ke govt. at 7 months pregnant, i had to be warded for placenta previa, duduk hosp serdang seminggu. sbb hosp penuh, dpt wad 3rd class. tp ok la, x seteruk yg di imaginekan. nurse2 pon baik, cuma Dr je dtg sekali sehari utk checkup, so agak bosan sket la. mmg beyond my expectation la service diorg.

but in the end, bersalin kat private gak, sbb masa nak kena warded at 7 months tu, duduk kat labour room
jap sbb katil kat atas penuh. dlm labour room tu la dgr ibu2 lain berteriak melolong apa semua, pastu kena marah ngan nurse lg suruh sabar, so terus kecut x jadi. plus when i came for the second time sbb bleeding lg, dpt Dr yg gile garang, marah2, so serik la.

satu lg, kalo kat hosp govt tu i tgk nurse dia x tolong pon kita nak bgn dari katil or gi toilet (particularly a problem kalo c-sec), and anak kita dia letak dlm cot kat sebelah, so mcm2 mana azab nya pon kena gak bgn sendiri, tukar pampers budak tu. plus suami / ibu x bole jaga unless it's visiting hours, tu yg last2 pilih private.

in my humblest opinion, utk checkup, service govt bagus, cuma kdg x friendly sgt, tp checkup dia very thorough, sbb check2 br3asts apa semua kan. tp berjanggut laaaaa nak tggu siap semua tu. mmg kalo dtg pkl 9, aim la utk balik pkl 1 lebih. huhu...

but kalo utk layanan masa bersalin and immediate aftercare (i c-sec dulu), x leh lawan private. tp biasala, $$$

oo.. one more thing i have to give credit to govt hosp - dia mmg follow up sampai umah. before pregnant kan aisyah, i had been pregnant and buat checkup kat klinik ibu n anak, pastu i miscarried. so i x pegi dah la the next2 appointment tu. and guess what? x lama lps miss tarikh appointment tu nurse follow up dtg rumah, nak check. so i was really touched that someone cared.

azzamoro said...

Mommy Stephanie - thanks for the wishes. I taula cume nak tipu nurse tu je. mcm give excuse sbb baru 5 months nak daftar kat klinik.. hehe

As - kebetulan masa tu i cuti. so i pergi je la. next check up ni nampaknyer kene apply leave la..

Farah - keke. kan untung kalau duduk taman tun. mmgla org sane semua pi prvt.

Lin - itula nasib jumpe yang ok. suke la pasal diorg support BF.

Kak Eina - buat both la. baru puas hati.

Liza - ahahha.. aku paling gemuk masa tu. ko lak bile 2nd? hehe

Elyn - itula. layankan aje perangai diorang. selalunyer makcik2 nurse yang marah2 neh..

DDlala - alhamdulillah u dapat deiver dgn selamat pastu cost murah. Hehe. untung u. takpela.. lepas tu dalam pntg husband boleh teman hari2..

Yatiey - thanks. I hope pun i takde pape. ok until the end.

Am - kkalau ade benda nak buat, masa menunggu tu rase macam tak lame. sebab tu aku bawak buku. tak sedar masa berlalu.

Suziey - itula. i manela taukan. tapi dengarkan aje la diorang bising.

Fazahra - thanks:)

Apash - 1st experience haritu, nurse ok & masa menunggu pun ok. Kire takde benda negative la nak komen. tak taula nanti subsequent visit.

Oyis - wah... terpegun baca pengalaman u. itula i still consider nak beranak kt pvt lagi sebab layanan tu kan. tp still under consideration because my sis doctor kat ukm and dia cakap dia boleh take care of me if i nak beranak kat gomen. tengokla macam mane nanti..

MeL said...

wow impressed i u try klinik gov ni. bagus jgk ye especially part kesedaran bfeeding ni.

kat demc dl pun drg support bf siap bagi i breast pump electric yg maha berat sbb attached dgn meja & bising gile bunyinya. nurse & paed siap ajar mcmane nk latch & message2 breast utk kluarkan kolostrum. lps pump drg simpankan ebm kt nursery utk bg baby sbb ms tu mika kn jaundice.

so bg i demc ni support bf jgk cuma drg xde paksaan la kot. klu mmg betul2 kita determine nk bf doc ngan nurse bg support yg baik. hospital swasta lain i xtau..

5577 said...

glad ur first checkup kat gov clinic went well dear.. no wonder u were asking bout it yday.. :)

yupp betul ada pros n cons.. pegi dua2 adalah bagus.. i dulu pun gi dua2..gov n private clinic utk checkup..
bersalin kat gov.. hukm..

take care mummy!

honeylanz said...

sy pun pg 2-2 ;)

Diyana Zulkifli said...

hehe aza.aku mmg customer tetap hosp gomen.sampaikan akak2 nurse kat klinik desa dkt ngan taman aku neh..dah jadi member plak.kkdg saje je aku pegi check up perut,tak ikut tarikh sbb bosan sgt tkde member..ahaha.

bab lama tunggu tu, memang la..tk bley nak lawan prvt.tp mcm ko ckp le, bab2 hal kesedaran bfeeding,penjagaan anak,rakan bayi bla2..kat gomen bagus. td pun,sambil tunggu queue nak jumpa doc pakar kat hosp bm, aku kene ikut sesi ceramah bf 1/2 jam..terisi la jg masa..:)

nadnye said...

dua2 pun ada pro and con, sebab pergi private .. cepat tu jea dan tak kuasa nak tunggu lama-lama..
tapi bab yg check tu betul la kat gomen depa prihatin, check serba serbi..
kalau untuk baby pun bagus, suggest gi gomen, tapi tu la ada masa tertentu dan lama :>.. nie member la citer.

Dayu said...

sebab klinik gomen tak scan eveytime check-up
mmg macam frust tak dpt tgk baby every month, tp sbb free..maintain lah check-up kat gomen
tapi tiap bulan gi scan kat private
baru rm30
ubat smua amik gomen punyer..
tak lah byr mahal2 check-up private
sbb gomen lagi details la rasanya

Nina said...

Azza, masa i pregnat kali pertama...i pg check up kat Klinik Kerajaan kat Langat dkt dgn umah i. Procedure sama mcm yg u lalui. Cuma i x berapa selesa bila nak ambik air kencing sbb bilik air kotor. Bila dah nak dekat2 bersalin tu, i proceed kat private hospital. So, for 2nd time ingat nak check up mthly kat klinik kerajaan cuma nak bersalin...mungkin kat private...sbb dulu c-sect, azab nak bangun n bergerak. Kat government, 1st day dah suruh bgn...x tahu la...i bole buat ke tak?
Tapi government mmg murah, c-sect aje baru la kena dalam RM200++.Private mahu kena dalam RM5K++.

shakeymirza said...

dulu ayel sume kat gomen je walau ayah dia private..sbb saya nak bersalinkan di putrajaya=)

sal kurang darah tu...saya sgt syor kan awak makan paru...saya dulu mmg kena tanda merah..siap buat ujian talasemia, pastu kena bebel lagi ngan doc/nurse..
tapi pas amalkan makan paru...hb mmg naik mendadak..siap kena puji2 lagi ngan doc..
sebab saya nak muntah mkan kerang, hati dan menda2 darah yg lain...bayam pun leh tambah darah tapi tak banyak membantu...=)

shakeymirza said...
This comment has been removed by the author.
isabelle said...

dua2 ada pros and cons.
i dulu p govt clinic dua kali je, amik syarat, sbb org kata kena ada rekod kalo nak bsalin kat govt hospital.
standard la tunggu lama sikit. tapi nasihat2nye bagus gak.

mummy_adam said...

i dulu masa adam dua2 clinic i p buat check up.. sbb xpuas hati yg satu p yg satu lagi..hehehe

tp bab free tu pun i suka jugak, time menunggu sama jer.. 2-3 hrs plus jugak.. layanan tu biasa lah, byr mahal dpt lah lebih sket, tak bayar dpt lah apa yg patut jer..

tp yg nasihat pasal breastfeeding tu mmg host gov mmg bagus to private coz dulu i dapt info pun dr gov clinic not from private..

Zuhaini said...

oh.. tahniah on ur second preggy! :)

erm.. saya kalau bab check up n deliver mmg pi kerajaan.. nak pi swasta mmg x mampu.. hihi :)

m@Ri@ said...

maria pn suka gomen sbb bg detail penerangan diorg..;)

precious innocent said...

i penyokong tegar klinik kesihatan (KK) gomen.. hehe.. almaklum la.. kurang uang.. haha..cuma 2nd baby nie, i kene gak p scan kat private, sbb KK kata tu requirement.. i paham la, sbb kat KK bukannye ada scan nie.. kalau ada kes je baru depa scan...

apsal u apply cuti? company u x terima time-off ke? i kalau check up morning (i selalu request appoitment 8am), mmg dpt time-off.. smp ofis dlm 11am mcm tu..

-mama emma®-

salzahari said...

saya dua-dua try..well,keja pun hospital.dua2 ada pro. n cons. cuma yg sy nmpk dan hospital sering alami adalah mslh komunikasi jururawat!

susah betul nak tarbiyah mereka..yg makan nasihat,oklah. yg "ada aku kesah?" tu, rasa kalau boleh nak dikenakan tindakan tatatertib je (tp tade lagi akta/ pekeliling kerajaan utk ini :p).

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片