Wednesday, 20 January 2010

langsir

to tell you the truth, seumur hidup aku tak pernah tempah langsir apetah lagi jahit langsir. Beli langsir pulak adalah sekali dalam seumur hidup nak raya hari tu aku beli kat Jusco dari harga rm400 lebih sale sampai jadi Rm99.90 (macam tak logic kan turun rendah gile, aku rase memang harga sebenar tak sampai RM100 pun).Itupun just untuk 1 tingkap aku beli.

Langsir kat rumah aku sekarang adalah langsir yang mak mertua aku sedekahkan kepada kami untuk semua tingkap. Keke. Jadi memandangkan aku nak masuk rumah baru ni, aku taknak la guna langsir mak mertua yang bunga-bunga ala-ala bunga-bunga cinta itu (berlagak). Konon aku macam nak yang retro dan nampak cam exclusive la dan sesuaila dgn umur aku yang masih mude lagi. (kalau tak cecah 40 cosider masih mude ok). Exclusive tu maksud aku takdela exclusive sangat macam rumah datuk2 or datin2. Takkan duduk umah teres tapi langisr umah macam umah banglo Datuk K la. Kui kui.

BTW, aku tak pernah pi kedai langsir. JAKEL kat Jalan Tar tu pun aku tak pernah pi. Aku pernah tengok kain langisr kat IKEA je sebab ade sekali berangan nak beli, tapi sebab rumah sewa malas ah nak cantik2 kan. So, ini bile dah rumah sendiri aku bersemangat sikit.

Aku nak tanyer la korang selalu pi beli kain langsir umah & tempah kat mane aa ? Psstu korang yang suke menjahit ni beli kain yang cantik-cantik ni kat mane aa ? Setakat sekarang ni aku yang tak pernah pi kedai langsir apetah lagi pi NILAI 3 yang orang kata banyak jual langsir tu pun aku tak pernah jejak. So aku fikir macam nak pi IKEA je sebagai solution sebab aku tengok IKEA ade provide service nak jahit langsir sekali. Dalam RM9.00 satu tingkap rasenye. Aku tau sure ada lagi murah but aku tak taula kat mane.

Cool kan.. rambang mata nak pilih. Aku harap next week aku pi IKEA banyakla choice & aku boleh dapat semua kain-kain yang cun-cun.p/s langsir yang dibeli dan ditempah nanti adalah untuk dipakai sampai rabak. Keke. Lepas dah rabak baru tukar baru.

21 comments:

okinokiyo said...

macy ada gak azza..dia dtg rumah ukur..biasa nak dkt2 festive season ada sale.ni nak dkt CNY ada sale kot..gi cuba tgk..

Elyn said...

azza u tak mo try buat kat MACY? nnt i leh mntk tlg abg ipar i suh staff die mai umah u ukur. even abg ipar i keje kat MACY tu ha..... tak pernah lai den jejak sebab bilik sekangkang kera tu masih ok langsir nyer.

kang kalo dah ade umah cam u br la terkial2 pi cr langsir untuk 1st time nyer ekekekek.

yatie chomeyl said...

cantek giler kain2 kat IKEA tu...i pon slalu berangan nk ada langsir design cenggitu..fresh look yet eye catching :)

Anasfadilah said...

drolling tengok kain ikeaaa...jatuh chenta

kitaorg dulu buat kat nagayo,siap leh tempah..

harga murah juga,kin kena pandai pilih,kain lagsir nagayo pun cantik kalau pandai pilihlah :)

salah pilih alaamt rumah macam datin-datin..corak terlampau heavy dannampak 'kaya' sangat

kat SSF pun ada,kain pun sangat chantek

kain kat jakep pun cantek

p/s::jgn tanya saya,semua kain adalah cantik,im a fabric addict.hahahah

.Dd LaLa. said...

saya tempah kat kamdar. murah tapi kita kena pandai pilih kain. cuma yang lecehnya nak kena ukur especially kalau kita nak buat langsir tinggi sampai ke ceiling.

setakat ni saya memng puas hati.

Mrs.R @ Emi said...

nilai 1/ nilai 3..nagoya..skrg corak langsir dorang pon byk yg ala2 ikea...bleh jln2 p survey dulu :)

Zuhaini said...

kami bli kat Nilai 3. sangat murah. kualiti pun ada.. :)

IKEA x mampu.. hehe :)

mancet said...

hahah idea ko mmg mcm aku,,aku nk pakai sampai reput hahahah

** Perfect Love ** said...

yg ikea ni mmg look nice ;-)

tp kalau kedai2 langsir biasa pun not bad. mcm nagoya, nilai 1 ,nilai 3. harga pun tak berapa mencekik.. hihihi

Zety Zin said...

i pi nilai 3 je. hehe. satu rumah punya langsir, atas bawah, kain plus upah jahit RM700. ok le kan sebab satu rumah.

i kenan dengan petronella tu. cun!

Farah said...

ekekek aku nak berlagakla..langsir dapur ngan bilik aku dari ikea hahaha..tp aku beli kain je ..tempah aku tempah kat luar lagi murah..aku pon suke design retro2.

Am said...

kamdar n nagoya murah n cantik.. dari harga murah sampaila yg mahal pun ade... elyza pun sangat cantik tp mahal...fabriknya tahan lasak..

isabelle said...

ikut bajet la, azza.kalo bajet besar, pegi la SSF ke, macy ke.
kalo rumah u byk tingkap, rabak poket nanti...so,buat je mcm i.

beli kain & tempah kat tukang jahit. biasanya x mahal sgt. if u r not in a rush, u may still look around, esp tukang jahit kat kampung..rate murah sikit.

ingat..tukang jahit je kampung, langsir adalah eksklusif jugak..sbb kita yg pilih kain & design.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun x pernah buat langsir.beli yang dah sedia kat mydin.hahahaha

Kolestrol boleh dibeli?

zamnzara said...

azza, i pn buat kat macy. bila ada sale, dia ada cam package satu rumah dlm rm799, rm399 camtu. tp sizing tingkap segala, kena std size. pastu kain limited skit.

masa i nak buat, ramai recommend gi tgk kat sg buluh which is the head office cos lg byk choice.

mummy_adam said...

canteks nyer kain2 kat ikea nie.. aritu i beli kat Nilai Square jer (Nilai 1) sbb dekat ngan umah..urgent sbb xde lansir.. hehe.. harga not bad lah n dia boley jahitkan sekali.. 1 keping RM9 (upah jahit)..tp mmg rambang mata lah, nak kena pilih2 n bargain, baru dpt good deal.. kualiti kain pun ok..

eiNa said...

a ah..k.eina pun ke nilai jek.. nilai 1 or nilai 3..byk sgt choice smpai x tau nk pilih.nsb umah sewa jek so beli part bwh jek yg atas main mix and match.. harge pun not bad.

Queen of Pirus said...

beli kain & tempah kat kat org tukang jahir langsir yg mcm isabelle cakap tadi tu. sebab nya kalau tukang jahit biasa (tak berjenama) ni, upah dia murah. kain tu boleh la beli yg mahal2 (ikut budget). so boleh pilih kat merata tempat yg berkenan di hati. Nagoya mmg cantik kalau pandai pilih..tapi kalau hati dah berkenan kat IKEA tu..go for it. sebab nak pakai sampai reput kan. so ambik yg betul2 berkenan di hati..mahal sikit pun tak pe..bukan nak tukar selalu pun. cuma boleh safe kat upah menjahit tadi...sebab quality tukang jahit langsir yg tak berjenama ni hampir sama je ngan yg berjenama tu. selamat menghias rumah.

saudah said...

mmg kena ikut bajet. then ukur rel langsir tu dan tinggi tingkap. decide nak labuh sampai lantai atau pakai skirt kata eric leong.

saya dulu sebab bajet sgt ciput masa pindah, tempah langsir ruang tamu dulu. lain2 guna ikea yg rm15.00 dan rm29.90 aje.

bila ada bajet, baru tempah satu rumah. beli n tempah kat kamdar. kain murah, kualiti jahit ok. masa (non peak season) 2 minggu aje. jakel pun pernah tempah, cuma jakel ni kain below RM10.00 (if not mistaken) takleh tempah ngan dia. tu yg buat 1 tingkap aje.

nilai 3 pun ok, boleh mintak jahit ekspress lagi. 1 hour siap. kain pun lagi murah. cuma tak tahan kat sana, ramai org (better tiba sana kui 9.30am) and panas.

apa-apa pun, bajet memainkan peranan penting (bagi saya la).

.: Ain Rusli :. said...

za, aku beli kat TEWAH je..tapi ok la..aku x pi lak survey kat ikea..cam mahal je tempah kat situ kan..aku tgk, kat TEWAH tu, agak murah la..jait sekeping baru 6.00 instead of nagoya 7.00..kain kat nagoya lak aku tak berkenan (ke..tak jmpe kaler yg aku nak?hahaha..) mmg senang kalo beli kain,terus bole tempah kat situ..mudah keje..tapi tu la,nak kene cari yg bebetul cantik+kemas jaitannye..kalau cam aku ni,malas dah nak cari tukang jait luar..heheehe..

charmchantek said...

azza.
depending on your budget. frm what i can see urs bit retro modern n contemporary.
one point u should consider though that this is langsir untuk satu rumah: nak pakai lama... or nak reuse, change with another set of langsir bila dah boring - so what im sayaing is, maybe yg corak2 tu jz use for ur main selected window ( for main areas) and other windows try using plains- safer that way and u always can mix match the color /patterns later.:p

KAT MANE NK BELI:
BYK TPT BLH tp kena rajin mencari. sbb harga lain2. aku pernah tempah kamdar. mmg murah rm7/8 sekeping. for normal french pleats. 2minggu je siap. but u have to provide the measurements. if im not mistaken blh jgk srh dia measure n pasang

jakel n ssf pun ok. harga im not sure. maybe different range.
jalan je... kat area jalan TAR, masuk seme kedai kain n ask. :D

BUTIK
butik2 langsir ( specialist ) have vast collections of nice fabrics. not necessary bli fabric mahal - sometimes they sell quite cheap to let go old stocks. but rates agin : different la - name pun specialist.