Tuesday, 12 January 2010

car seat untuk budak dan bayi

Untuk persiapan baby yang akan datang, one of the item yang dalam to buy list aku adalah car seat. For us (me & my husband), penggunaan car seat adalah amat wajib especially kalau kita drive alone dengan anak kita. Drive sorang sambil letak anak kat sebelah dan pakaikan seat belt orang dewasa atau biarkan anak di belakang tanpa pengawasan sendal ngan bantal je is no way kan (especially kalau drive sorang-sorang). Takut bile baca berita pasal kanak-kanak tercampak dari kereta bila accident etc.

Masa Airyll baru lahir dulu, kitorg guna Halford for the car seat. Okla tapi semakin dia membesar semakin tak muat pulak. Then, car seat tu kitorg sedekah kan kat orang lain (tak plan pulak akan ada baby dalam masa terdekat).
Then, kitorang tukar guna Graco. Walaupun agak berat tapi bergunala sampai umur Airyll sekarang untill 3 tahun. Graco ni bile aku dah install kat kereta aku seat depan, memang malas la nak bukak sebab beratkan.
Then now, tengah cari lagi satu car seat. Aku macam nak beli untuk new baby and really admire car seat Afif brand Britax tu. As aku nyer bajet around RM600 – RM 700 aku rase Britax ni around the budget la lagipun kat The Curve tengah sale off 30%. Lagipun ade handle senang nak angkat bile baby tidur dalam tu. Then boleh lasting lama sikit la sebab Afif pun guna sampai sekarang. - betul tak yang ini farah?

Tapi Afiz punyer idea pulak, just gune current car seat untuk new baby & belikan Airyll (amboi!!) yang baru untuk junior car seat. Harga around that area la. Bile aku tengok car seat jenis macam ni, macam ala tak selesa la pulak. Tapi, bile aku baca details, car seat junior ni boleh recline ikut kerusi kita. Ade tak korang yang anak sebaya or lebih dari Airyll guna car seat macam ni ?what do you think?p/s dalam hati still nak beli untuk baby baru nanti. Kesian dia. Takkan semua barang nak guna 2nd hand abang dia punye. :P

*last 2 pics from google image

16 comments:

mancet said...

azza aku sokong idea afiz tu..sbb airyll makin lame makin membesar..graco tu sebijik mcm aku punye..msti tak selesa nanti..ala baby baru brg lain lah baru..kekek betul tak? balance kan la nti :P

isabelle said...

as for me, i beli yg biasa je. sweet cherry ke hapa ntah.but the size fits for a baby..up to besar sikit.so, xyah beli byk kali.

masa adam betul2 baby, i locked the bakul yg mcm rocking basket tu kat seat, so, ok la.

Faz & Faz said...

azza,
aku setuju kalau ko beli yang junior seat tue. memanglah kalu boleh nak beli barang baru utk baby baru, tapi in terms of practicality, yg graco tue, baby leh pakai...

faheem pun pakai yg junior seat tue dari umur 6-7 bulan sebab yang graco cam ko punya tuh dah terbakar (panjang citernya...). kitorang beli cap ayam jer kat uk sbb x mampu nak beli yg branded. sangat ok laaa n boleh pakai sampai umur 3-4tahun... dah takyah beli yang lain....

~ As ~ said...

ko tau tak azza aku selalu fikir2 nak beli barang baru utk baby baru ni nnt, takkan nak pakai 2nd hand Azam pl semua...ehehehe...masih tercari2..

yatie chomeyl said...

i nk suggest car seat pun tkut x de jual kat msia pulak. klu kat sini kedai 2nd hand byk jual car seat baby yg elok2, kdg2 yg org x pakai lg pon diorg jual kat kedai 2nd hand.

kalau kat msia ada gini jugak, i rasa ok jugak kan?

Oyis said...

i sokong cdgan mancet dan faz&faz. rasanya lebih praktikal utk jangka masa pjg kalo belikan airyll car seat yg baru, and adiknya pakai yg ada skrg, sbb kalo di UK ni, seat yg mcm Britax dlm gmbr tu diorg x bg guna after 12 months.

sbnarnya kat sini kena byk kali kena beli carseat, new born - 12 months, 1 yr- 3 yr, pastu 3 - 7 years pakai yg mcm junior seat tu, then sampai umur 11 tahun pakai booster seat plak. mmg bab2 keselamatan ni diorg jaga sgt2. tp kopak la mak bapak, cuma bezanya sini byk item 2nd hand n carboot, so ok la.

one more thing, airyll selesa x duduk kat junior seat tu? rasanya airyll baya2 my aisyah je, takut belom sampai umur dia lg. last time masa aisyah 9 bulan, kitaorg pinjam carseat kawan yg mcm tu, dia menangis2 spjg perjalanan, x selesa kot, sbb kurg support. bila tukar pakai carseat lain yg utk setahun - 3 tahun, dia diam je, tido pon senang. entah la...

zamnzara said...

dulu i ada plan macam afiz tu tp pk blk, if dah pki carseat yg tu makna dia dok depan la ek? abih kita dok blakang sesorg?

Ummi Salsabila said...

hi azza..bby sht?

i pun rs beli graco tuk airyl.hehe.i pun de angan2 nk belikn aufa.yg dulu punya tu bg newborn bby pki.tp i still simpan lg.

sian bby kan...kn pki brg kakak or abg je.huhu

Farah said...

hahaha..nampaknye semua orang suggest ko beli kan yang baru utk airyll..

yang britax aku guna lagi sebab die kate sampai 13kg..afif baru 9 kg cuma bab kaki la dah menjulur lebih sikit.memang plan nak beli yang baru macam graco yang besar tu nanti.

aku suka carseat britax tu tak bulky sgt.

tp sian jugak kan kat anak 2nd hahaha choose the best la..lagipon graco yang sedia ada skang leh pakai sampai airyll 3 tahun kan.

CuppyCakeMommy said...

sokong idea afiz..baby cepat membesar..kejap je dia guna..then dah kena beli yang lain..

MeL said...

yup, lg bagus u beli junior car seat. airyll pun bole pakai smpai besar. yg graco adik airyll bole pakai. ala ape salahnye turun-temurun dr abg sendiri. lg pun kjp je dia membesar..

Hasliza said...

aku sokong ko beli yg junior seat tu sebab aku pun ingat nak belikan tuk wafiy gak..sementara aku tak preggy lagi kalau tak mesti dalam delema cam ko..hehe..tapi, mcm ko ckp..kesian plak kat baby takder menda baru..ko belilaa menda lain baru yg airyll tak rasa dulu..ko dah beli ekk bouncer fisher price yg ko target nak tu??

Lin said...

hoi za..ko jgn nk ngengade beli yg baru utk baby!selagi boleh guna kita guna ok..
pastu utk airyll,sila belikan dia junior seat..bajet si airyll tuh leh dodok dendiam la dlm keta nnt eh..ntah2 nnt bile dh ade adik..kejap nk dok depan..pastu kejap2 nk dok belakang..kejap nk korek mata adik..kejap nk picit idung adik..so sila beli junior seat! eheheheh

Queen of Pirus said...
This comment has been removed by the author.
Queen of Pirus said...

daniel pakai exactly mcm gambar yg azza attach ni.mula2 dulu guna booster..tapi akak beli junior car seat ni sebab nak elakkan kepala dia dr tersenguk2 masa tido..tapi nampak gayanya tak berkesan. Wing yg ada kat headrest tu hanya dpt menahan kepala yg bergerak ke kiri & kanan je. mungkin kena letak bantal kot kat bawah dagu dia...entahla. car seat junior ni, advantage dia, boleh adjust height, ada tmpt utk tumbler, ada hand rest & boleh jadikan booster(kalau kereta penuh-advisable utk jadikan booster je, sebab tak mengambil ruang yg byk. so far so good. biasanya car seat ni ada 3 type, mengikut berat budak tu. yg ni boleh digunakan sampai umur dia 12 thn. kat sini, macam norriz(oyis) cakap...budak2 sampai age 12 years old kena duduk dlm car seat. so daniel yg tak lalu duduk diam masa kat m'sia...boleh diam je masa dlm kereta kat sini. pelik bin ajaib...& tak faham kenapa kat sini boleh duduk diam2 dlm car seat tp kat m'sia satu kereta tu dia tour.

Elyn said...

i dulu masa beli stroller siap ngan carrier. itu pun pakai kejap je sebab wafiq tak muat. kang kalo ade adik sure la adik die kene pakai yg dh disimpan tu. tp seat kene beli lain la sebab bg i sorang anak kene ade sorang satu seat hehehe